Guide og reisetips for storbyferie i

Stockholm

Stockholm, bygd på forskjelige fjorten øyer, er et populært feriemål for nordmenn. Her får du en europeisk storby uten å reise langt, i et trygt og gjenkjennelig samfunn. Uansett som du ønsker sightseeing, opplevelser eller uteliv, så vil du nok finne at Stockholm kan passe for deg.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 29. september 2019

Severdigheter i Stockholm

Stockholm huser ett av de største slottene i Europa, og er en naturlig destinasjon om du er ny i byen. Det ble bygd i det attende århundre, etter at det gamle slottet brant ned. Det er mulig å besøke flere forskjellige museer ved slottet, blant annet Tre Kronor Museum.

En flott måte å bevege seg rundt i Stockholm for å se på de forskjellige severdighetene er på sjøen, enten små båter som kayak, eller større turistbåter. Stockholm har Hop-on-hop-off-busser og båter, som går på samme billett. Både bussene og båtene stopper nok sannsynligvis på mange av severdighetene du bør få med deg.

Utsikt fra Skansen ned til Nordiska Museum, som fokuserer på nordisk historie

Et annet sted som absolutt er verdt et besøk er Skansen friluftsmuseum. Der finner du over 150 forskjellige historiske bygninger, blant annet gårder som er flyttet dit fra andre steder i Sverige. Skansen har også en dyrepark med både skandinaviske dyr og mer eksotiske dyr.

Attraksjoner og aktiviteter i Stockholm

Et besøk i Stockholm er ikke komplett uten et besøk i Vasamuseet, som huser regalskipet Vasa som ble hevet i 1961. Skipet er imponerende godt bevart til å ha sunket i 1628. Skipet sank på jomfruturen på grunn av en konstruksjonsfeil som gav skipet dårlig stabilitet.

Vasamuseet, Stockholm

Et museum som fokuserer litt mer på nyere historie er ABBA-museet, som nok byr på både mer action enn Vasamuseet. Her finner du et interaktivt og moderne museum hvor du virkelig kan leve ut popdrømmen. Her kan du danse deg ut igjen.

Flybilletter til Stockholm

Flyplassen i Stockholm er Arlanda og ligger ca fire mil nord for byen. Den mest effektive måten å komme seg frem og tilbake er med flytoget Arlanda Express, som tar deg inn til sentrum på 20 minutter. Du kan eventuelt ta flybuss som tar omtrent dobbelt så langt tid med er en del billigere.

Stockholm er såpass nærme at du kan også vurdere å ta toget. Fra Oslo tar turen normalt ca 6 timer om det går direkte. Du kan også ta buss fra Oslo til Stockholm som tar en time lenger.

Stortorget i Gamla Stan, Stockholm

Hoteller i Stockholm

Det er ikke veldig billig å bo i Stockholm, og du må beregne å betale omtrent det samme som du er vant til fra norske byer. For to voksne kan du få en helt for mellom 1500 og 2000 kroner til bra standard. Noe rimeligere om du går ned litt i kvalitet.

De fleste hotellene ligger Norrmalm, nær sentrum. Herfra er det kort vei til mange attraksjoner, og sentralbansestasjonen ligger like ved.

Reise rundt i Stockholm

Stockholm har et godt utbygd kollektivsystem, hvor t-banen er den viktigste komponenten. Ved hjelp av den kommer du deg til de mer avsidesliggende destinasjonene. Du kan enten benytte deg av Hop-on-hop-off-systemet, eller bruke buss, ferje og trikk. Hop-on-hop-off-systemet går året rundt, men har litt færre avganger fra oktober til april.

Restauranter i Stockholm

Stockholm har restauranter fra de mest eksklusive til billig gatemat. De fleste restaurantene ligger i gamlebyen (Gamla Stan), men mange spennende restauranter ligger også andre steder. Du finner moderne og trendy skandinavisk mat hos Urban Deli og Lilla Ego, og eksklusive trestjernes Michelinrestauranter som Frantzén. Skal du besøke sistnevnte bør du nok booke i god tid.

Shopping i Stockholm

Prisnivået i Stockholm er forholdsvis likt det vi er vant med i Norge. Blant stedene som er verdt å besøke er City i Drottninggaten eller Sergels torg på Norrmalm. Er du på utkikk etter litt mer eksklusive butikker kan du ta turen til Östermalm eller Södermalm. Der finner du både mote og antikviteter.

Utelivet i Stockholm

De fleste utsestedene ligger i Gamla Stan eller rett nordafor på Norrmalm. Stureplan som ligger mellom Norrmalm og Östermalm er et populært og trendy strøk med en rekke utesteder og garantert mye liv.