Storbyferie i Roma

Guide og reisetips for storbyferie i

Roma

Roma er byen som er spesiell blant de spesielle, og som romerrikets hovedsete i over 1000 år oser det av historisk ånd i byen. Likevel er det et yrende moderne liv, og du kan tilbringe mange storbyferier her uten å gå tom for nye inntrykk.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 16. august 2019

Severdigheter i Roma

Hva skal man si om Romas severdigheter? Her er det bare å ta for seg historiske bygninger. Først og fremst, Colosseum, som ligger sør for sentrum. Det er et av de mest spennende historiske byggverkene i verden, og er snart 2000 år gammelt. Det er sammen med noen få andre regnet som et av verdens sju nyere underverker.

Nærmere sentrum finner Pantheon, «Alle guders tempel», som er blant de best bevarte byggene fra tidlig romertid. Det ble trolig reist av keiser Hadrian for ca 1900 år siden. Andre steder man må få med seg på et besøk til Roma er Piazza Navona, Forum Romanum og badet Diokletians termer.

Ved siden av Colosseum finner man også Palantinerhøyden, de elste delen av byen. Der finner du ruiner av mange historiske bygg.

Du kan også vurdere en tur inn i Vatikanet, der du kan gå på Petersplassen og se Peterskirken og det sixtinske kapell. Sistnevte er definitivt verdt et besøk, men det er mye turister her i de travelste periodene.

Colosseum i Roma

Attraksjoner og aktiviteter i Roma

Vi anbefaler å ta noen guidede turer rundt i Roma, for å høre historien bak de historiske byggverkene. Vi kjenner til de meste kjente som Colosseum og Pantheon, men det er mange bygg som også er flotte å besøke og høre historier om.

Roma har mange storslåtte kirker, og vi har allerede nevnt Peterskirken. En annen som kan være verdt et besøk er Santa Maria Maggiore, den store Mariakirken. Den ble bygd i nåværende form rundt år 430, men ble skadet i et krafig jordskjelv i 1348. Den ble restaurert noen år senere. Innvendig er det mye flott mosaikk å se på.

Galleria Borghese ligger i parken Villa Borghese, og er et kunstmuseum med mye klassisk kunst. Her finner du blant annet verker av Dossi Dossi, Raphael, Domenichino og Paolo Veronese. Hovedsaklig malerier fra det 15. og 16. århundre.

Trevi-fontenen i Roma

Flybilletter til Roma

Roma internasjonale flyplass, Leonardo da Vince, er best kjent som Fiumicino og ligger tre mil vest for byen. Derfra er det enkleste alternativet tog som tar 30 minutter inn til sentrum. Du kan også ta buss eller taxi.

Den mindre flyplassen, Ciampino, brukes av lavprisselskaper som Ryanair og ligger ca 2 mil sør for byen. Herfra kan du også ta buss inn til sentrum, og taxi er et greit alternativ. Taxi herfra til sentrum må du regne med å betale rundt 300 kr for, mens fra Fiumicino må du beregne 500 kroner. Alikevel kan det være et bra alternativ om du har mye bagasje, flere i reisefølget eller bor litt utenom t-banesystemet.

Flyturen ned tar rundt 3 timer fra Gardermoen, og både SAS og Norwegian har direktefly til Fiumicino. Ellers kan du reise dit med mellomlandinger i f.eks. Zürich, København eller Paris.

Pantheon i Roma

Hoteller i Roma

Det er mange hoteller i byen, men prisene er forholdsvis høye. Bestill hotell på forskudd for å være sikker på at du får plass, spesielt i høysesongen for turister. Om du er på utkikk etter sentrale og rimelige hoteller, sjekk ut gaten Via Marsala ved siden av sentralbanestasjonen.

Reise rundt i Roma

Roma har et godt utbygd og billig kollektivtilbud med buss, trikk, undergrunnsbane og tog rundt byen. Kjøp periodebillett på en dag eller en uke, så kan du reise rundt dit du trenger. Undergrunnsbanen har to linjer, som møtes ved den sentrale stasjonen Termini, hvor også de fleste bussene er innom.

Taxi er også et tryg og behagelig alternativ.

Restauranter i Roma

Det er mye god mat i Rima, og sjekk gjerne ut de mindre formelle trattoriaene. Dette er enklere restauranter som gjerne ikke har en fast meny, men du får rimelig mat der. Rettene er kanskje ikke like spektakulære som finere restauranter, men du kan spise deg god og mett.

Eller er det selvsagt mye gode restauranter og pizzerias. Iskrembutikker er også populært. Pizzastykker kan være en rimelig lunsj, og på kvelden serverer mange barer gode måltider til en rimelig penge.

Vi anbefaler et besøk på Eataly, et marked med mange gode restauranter, barer og kaféer. Det har også mange mindre spisesteder og utslagssteder som kan være spennede å sjekke ut.

Shopping i Roma

Roma er en by uten shoppingsenter på hvert gatehjørne, men ved du hvor du skal gå kan du fortsatt kjøpe det du vil. Området rundt Piazza del Spagna har mange dyrere high-end-butikker, mens et godt område for rimeligere shopping er området rundt Via del Corso litt lenger sør i byen.

Utelivet i Roma

Det er nok av barer og kafèer i Roma, og mange steder der du kan ta en kaffe på dagen og en drink på kvelden. De beste områdene for uteliv på kvelden er Trastavere og Centro Storico, mens mange av de finere klubbene ligger rundt Piazza Navona.