Guide og reisetips for storbyferie i

Riga

Den historiske byen ved elva Daugavas utløp til Østersjøen lokker mange nordmenn med en spennende storby til en billig pris, og kort reisevei. En perfekt destinasjon for en helgetur uten å bruke for mye tid på reise, og med direkteruter fra mange norske flyplasser.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 6. oktober 2019

Severdigheter i Riga

Riga er en historisk by med mange spennende bygninger og arkitektur. Du kommer nok ikke til å ta turen uten å besøke sentrum av den historiske gamlebyen. Det står på UNESCOs liste over verdensarven, og består av de beste Art Neuvaeu-bygningene i Europa. Dette er en stil som oppstod på 1890-tallet og var en motreaksjon mot industrialiseringen.

Svarthodebrødrenes hus ved Town Hall Square, Riga

Her finner du også Town Hall Square, som blant annet har Svarthodebrødrenes hus. Det ble opprinnelig bygd i det 14. århundre for Svarthodebrødrene, en klan for ugifte handelsmenn, skipsfolk og utlendinger i Riga. Det ble bombet under krigen, men ble gjenoppbygd på 90-tallet.

Frihetsmonumentet i Riga finner du i utkanten av gamlebyen. Det ble avduket i 1935 og er til ære for soldatene som ble drept under den latviske uavhengighetskrigen fra 1918-1920: Det er 42 meter høyt og brukes som samlingspunkt for offentlige seremonier.

Frihetsmonumentet i Riga

Attraksjoner og aktiviteter i Riga

Riga har en rekke museer det er verdt å besøke, med forskjellige tema. Et av de mest spennende er Riga Motormuseum, som inneholder en rekke kjøretøy. Her får du se både sportsbiler og ordinære biler. Garantert mange du aldri har sett før. De har hovedsaklig biler fra 1940 og bakover i tid.

Et annet spennende museum er KGB-museet. Der kan du få en guidet tur som viser hvordan den tidligere KGB-bygningen ble brukt under den kalde krigen.

Museum om okkupasjonen av Latvia, Riga

Blant andre aktiviteter i byen så kan vi nevne både escape-rooms, dyrehage og mulighet for å skyte med forskjellige våpen. Garantert nok underholdning uansett hvilken type du foretrekker.

Flybilletter til Riga

Den internasjonale flyplassen i Riga ligger 13 kilometer fra byen, og det går buss fra flypassen jevnlig. Et rimelig alternativ er også taxi, som normalt koster mellom 20-30 euro fra flyplassen til sentrum.

Hoteller i Riga

Det er gode muligheter for å finne rimelig overnatting i Riga, spesielt i den sørlige delen av gamlebyen. For de billigste hotellene kan komme unna med 500 kroner for en hel helg for to personer. Går du opp til 1000-1500 kroner får du et veldig bra hotellrom.

Reise rundt i Riga

Riga er en kompakt by, og du kan normalt bevege deg til fots om du skal holde deg i gamlebyen eller New Town. Byen har også et godt utbygd kollektivsystem med busser og trikk. Det er forholdsvis rimelig å ta taxi, så det kan være et godt alternativ om du er litt usikker på hvor du skal.

Restauranter og uteliv i Riga

Riga tilbyr det meste innen mat, men er generelt rimelig i forhold til det vi er vant med. For både restauranter og uteliv så er det gamlebyen som er den mest naturlige destinasjonen. Her er det utallige restauranter og barer av forskjellige slag, og så lenge du ikke går i de største turistfellene så er det veldig rimelig.