Storbyferie i Praha

Guide og reisetips for storbyferie i

Praha

Praha i Tsjekkia har vokst fram til å bli en av de mest populære turistdestinasjonene i Europa, med mye spennende å se og et lavt kostnadsnivå. Faktisk er så mye som halvparten av inntektene i landet basert på turismen til Praha, som har mer enn 50 000 senger for turister rundt omkring på hotellene.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 16. august 2019

Severdigheter i Praha

En av de største attraksjonene er slottet i Prague, som i følge Guinness World Records er verdens største slott. Der kan du også se på vaktskiftet hver time. Ved slottet ligger også St. Vitus-katedralen, og mange andre attraksjoner slik som den kongelige hagen og flere museum. Det er gratis å besøke St. Vitus-katedralen, men vær oppmerksom på at det ofte er kø.

St. Vitus-katedralen i vinterdrakt

I gamlebyen, Prahas historiske sentrum, finner du mange historiske bygninger og monumenter. Blant de mest kjente er den astronomiske klokken, Orloj. Den er på sørsiden av det gamle rådhuset i Praha. Trolig ble klokken begynt på allerede i 1410. Blant andre attraksjoner kan vi nevne Tyn-kirken, Storch-bygningen og Jan Hus-monumentet.

Attraksjoner og aktiviteter i Praha

Praha har også en stor dyrepark, som har over fire tusen dyr og mer enn seks hundre forskjellige arter. I 2008 ble dyreparken i Praha kåret til en av de beste av verden, av Forbes Traveler Magazine. Det er garantert en populær attraksjon for barn som kanskje ikke er like interessert å se Prahas spennende historiske bygninger.

Torget i gamlebyen og tårnene til Tyn-kirken i Praha

Det er også mange museer i Praha, og blant de mest kjente er det tsjekkiske nasjonalgalleriet. Det finner du i Sternberg-palasset, St. George Convent og i Veletrzni-palasset. Blant andre kan det være lurt å sjekke ut den militære museet og bygalleriet.

Flybilletter til Praha

Den internasjonale flyplassen ved Praha heter Ruzyne, og ligger to mil utenfor byen. Det tar normalt rundt en halvtime å komme inn til byen fra den. Du kan bruke taxi, som koster rundt 200 kroner, eller buss som er veldig billig. Vær oppmerksom på at det er lurt å ha kontanter, da det ikke alltid er like enkelt å bruke kort.

Hoteller i Praha

Praha har et stort utvalg av hoteller, de de fleste er veldig rimelige etter norsk standard. Et spennende alternativ de de tradisjonelle hotellene er et båt-hotell, som du finner hovedsaklig sør i byen langs elven.

Reise rundt i Praha

Hvis du bruker taxi i Praha, kan det være lurt å bli enige om prisen først. Bruk uansett de store selskapene, og ring og bestill etter taxi i stedet for å ta en tilfeldig. Praha er uansett en by det er greit å bevege seg rundt i til fots. Der er også mulig å ta trikk eller buss, og da kan du for eksempel kjøpe døgnbillett som er veldig rimelig. Det kan også anbefales å prøve en båttur på elven.

Charles-broen er en av mange broer over elven Vltava

Restauranter i Praha

Tsjekkisk mat er typisk basert på svinekjøtt eller biff, med poteter og andre grønnsaker i tillegg. Fisk er ikke så populært, men i dag for du også det på de fleste restaurantene. Det er brukelig å gi mellom 10 og 15 prosent i tips, spesielt på de finere restaurantene.

Shopping i Praha

Langs gatene i gamlebyen finner du en rekke gavebutikker som kan være interessante å besøke for turister, men om du beveger det litt utenfor de mest trafikkerte områdene kan du virkelig ifnne noen interessante butikker, både innen kunst og mote. I desember arrangeres det julemarkeder, hvor det er gode sjanser for å finne virkelig unike presanger.

For shopping finnes det flere store kjøpesenter. Blant de mest populære er Palladium og OC Chodov. Palladium ligger midt i byen, og er kanskje det mest luksuriøse å shoppe. OC Chodov ligger litt lenger fra bykjernen men er også absolutt verdt et besøk med sine mange butikker. Ved flyplassen ligger det også et kjøpesenter, Sestka, hvor du kan ta en tur om du har tid til overs.

Utelivet i Praha

Pubene er en viktig del av Praha og den tsjekkiske kulturen, og du finner normalt et variert utvalg av øltyper i pubene. Typiske merker er Pilsner Urquell og Gambrinus. De dyreste pubene er normalt nær turisthotellene, men beveger du deg litt bort kan du normalt finne veldig rimelige steder. Praha har også et stort utvalg ev kaffeer, eller terestauranter, som serverer te fra store deler av verden.