Storbyferie i Paris

Guide og reisetips for storbyferie i

Paris

Paris er hovedstaden i Frankrike. Byen som regnes som verdens motehovedstad og en den mest romantiske byen i verden, blir årlig besøkt av millioner av mennesker. Den har også mange av verdens beste restauranter og en rekke severdigheter slik som Notre-Dame-katedralen og Eiffeltårnet.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 16. august 2019

Severdigheter i Paris

Paris kan by på en rekke museum og kunstutstiller, blant annet The Louvre, en av de mest berømte i verden, og er stedet hvor du finner Mona Lisa. Blant andre steder som er verdt et besøk er Jacquemart-Andre Museum, Musee d’Orsay og Musee de l’Orangerie. I Picasso Museum kan du finne Picassos private samling av kunst.

Louvre, som huser mange av verdens mest kjente kunstverk

De fleste vil nok også ta en tur ned Avenue des Champs-Elysees, den berømte og imponerende gaten midt i Paris. På den ene siden finner den store Place de la Concorde, hvor det blant annet står en egyptisk obelisk hentet fra templet i Luxor. På den andre siden står den store triumfbuen. Triumfbuen ble bygget på befaling av Napoleon i 1806 til ære for hans seire som hersker over Frankrike. Den ble bygget ferdig i 1836, og er 50 meter høy.

Eiffeltårnet, et av de mest kjente landemerkene i verden

Blant landemerker i verden er det få som er mer kjent enn Eiffeltårnet, som står vest i byen. Det ble bygget av Gustave Eiffel fra 1887 til 1889. Merk at køene gjerne er lange for å komme opp i tårnet, så om man ikke skal være så lenge, så kan det være verdt å se Eiffeltårnet nedenfra.

Sentralt i Paris finner du også Notre-Dame-katedralen. Den ble bygget i det 14. århundre, og blir fortsatt brukt aktivt. De som er interessert i historie bør besøke krypten i katedralen, hvor du kan se steinen som katedralen er bygget på, som går helt tilbake til romertiden.

Notre Dame, slik den var før brannen i 2019

Attraksjoner og aktiviteter i Paris

For den sportsinteresserte foregår den store tennisturneringen French Open hver vår, med start den siste søndagen i mai. Vær oppmerksom på at om du skal ha billetter til noen av de store kampene, bør du sikre deg dette i god tid.

Flybilletter til Paris

Rundt Paris finnes det tre internasjonale flyplasser. Disse er Charles de Gaulle, Orly og Beavais. Det er rimelig greit å komme seg fra flyplassene til Paris med buss eller tog. Fra Charles de Gaulle tar det fra 40 minutter opp til en og en halv time å komme inn til byen, avhengig av trafikk og reisemåte. Tog er normalt den raskeste og enkleste måten å reise fra flyplassene.

Hoteller i Paris

Det er selvsagt en lang rekke hoteller i Paris, som går fra rimelige hostel til dyre og eksklusive hoteller. Om man ikke er avhengig av å bo midt i byen, kan man spare litt penger på å velge et hotell litt lenger ut fra bykjernen. Om du ønsker et spesielt hotell og skal bo der i høysesongen på sommeren, påske eller jula, så er det lurt å bestille i god tid.

Reise rundt i Paris

For de som ikke er kjente i byen er det normalt ikke lurt å leie bil for å komme seg rundt. Trafikken er ofte tett og det er vanskelig å finne parkeringsplass, spesielt rundt de populære attraksjonene sentral i byen. Derimot er det veldig fint å gå rundt i Paris, og du får sett mye spennende arkitektur og kanskje finner du en liten kafe du ikke hadde funnet ellers. En populære rute er å gå fra triumfbuen ned Champs Ellysses og videre til Notre Dame. Paris har også et godt undergrunnssystem som gjør at du enkelt kommer deg rundt i byen om du ønsker å komme raskt fra ett sted til et annet.

Restauranter i Paris

I tillegg til mote er Paris kjent som et av Europas kulinariske senter, og kan tilby en rekke gode restauranter. Mange små restauranter er absolutt også verdt et besøk, og du finner alle typer restauranter fra det franske kjøkken og alle typer eksotiske retter.

Noen spesialiteter fra Paris er mules frites, som er dampede muslinger og french fries, østers og snegler. Hvis man heller ønsker kjøtt så kan man prøve villsvin, hjortekjøtt eller andre vilt. Selvsagt er det også et stort utvalg av husdyr som biff, svinekjøtt og lam. Merk at det kan være dyrt å spise ute, men holder du deg unna de mest eksklusive restaurantene langs Champs Elysses er det mulig å få et utmerket måltid for en rimelig penge.

Shopping i Paris

Alle som er interessert i kunst bør besøke Quartier Saint-German-des-pres, hvor du finner mange gallerier. Der kan du virkelig finne noen vakre kunstverk.

Som kanskje verdens største moteby, har Paris gode muligheter for handel. De beste strøkene for å handle moteklær er blant annet lans kanalen St-Martin eller langs det historiske Palais-Royal. Om du er i byen på en søndag, kan det være verdt å besøke Le Marais, da dette er et jødisk nabolag, som gjør at mange butikker holder åpent på søndag. For å finne nonen av de største motehusene, slik som Chanel, Jean Paul Gaultier og Versace kan du ta en tur til rue de Cherche Midi. Mange store butikker ligger også langs Boulevard Saint-Germain. 

Utelivet i Paris

Paris er kanskje mest kjent som et vinsted, og det er mye god vin å smake på utestedene, både på nattklubber og restauranter. Derimot finner du selvsagt også alle typer utesteder i en storby som Paris. For koselige kafeer og en avslappet atmosfære kan du ta en tur til Canal St Martin. For de mer trendy utestedene kan du ta en tur til The Marais eller Bastille.