Storbyferie i New York

Guide og reisetips for storbyferie i

New York

New York ligger på USAs østkyst, og er kanskje verdens mest kjente by. Den har også en av de mest kjente "skyline", med Empire State Building i spissen. New York består av mange bydeler, Brooklyn, Queens, Brox, Staten Island og den meste kjente, Manhattan i midten.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 16. august 2019

Severdigheter i New York

Manhattan er stedet du finner de fleste og mest kjente attraksjonene i Manhattan. Her finner du berømte bygninger som Wall Street, New York Stock Exchange, Empire State Building og Chrysler-bygningen, alle velkjente fra film, nyheter og TV.

Et av de mest ikoniske byggene i verden, Empire State Building

Du finner en hel rekke museum i New York, og det beste stedet å starte er fra fifth avenue, hvor du finner blant annet Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum, Museum of the City of New York og American Museum of Natural History. Alle disse er verdt et besøk og vil garantert fascinere og underholde deg i lang tid.

Attraksjoner og aktiviteter i New York

Ikke noe besøk i New York er vel komplett uten et besøk til den største parken i byen, Central Park. Hvis du besøker den på en solfylt dag, vil det være mange folk ute, og du kan også se lokale underholdere, besøke den lille dyreparken i eller se en konsert.

Et av de mest ikoniske landemerkene i verden er frihetsgudinnen, som står utenfor Manhattan i New York. Det går en båt ut til statuen flere ganger i timen, som også går til Ellis Island, hvor du finner immigrasjonsmuseet. Du kan også se statuen og se utsikten over New York og Manhattan ved å gå over Brooklyn Bridge.

Frihetsgudinnen

Times Square, som ligger mellmo Broadway og 42nd street er et naturlig turiststed, men vær oppmerksomt at det kan være mye folk og finne plass i restaurantene og teaterene ved Times Square i de mest travle turistperiodene. For et kulturelt innslag, kan du besøke Lincoln-senteret, som ligger i Broadway. Det er en av verdens største kulturinstitusjoner med massevis av utstillinger, opera, ballett, teater og konserter.

Central Park, New York

Flybilletter til New York

New York City har flere flyplasser, men de to største for internasjonale fly er John F. Kennedy International Airport og Newark Liberty International Airport. Du kan normalt komme deg inn til New York med buss eller tog, men det er ikke alle som går til bykjernen. Derimot kommer du deg normalt videre enkelt ved hjelp av undergrunnsbanen. Det er også mulig å ta taxi fra flyplassene, og dette har normalt en fast kostnad. Det kan fort være det mest fornuftige alternativet om man er flere som reiser sammen.

Hoteller i New York

New York er en av de dyreste byene å overnatte i, og selv med beskjeden standard må du regne med å betale fra rundt 50 dollar og opp. For hoteller med romservice og restaurant må du gjerne opp på 200 dollar. Vhis du overnatter litt lenger unna Manhattan, slik som New Jersey eller Queens, kan du overnatte til litt mer behavelige priser.

Reise rundt i New York

Sentralt i Manhattan kommer du deg greit rundt til fots, og dessuten kan du nyte utsikten og ta inn atmosfæren i byen. Om man skal litt lenger, kan man ta undergrunnsbanen, som gjør at man effektivt kommer seg dit man skal. Spesielt i Manhattan er det også mulig å ta taxi, som kan være et godt alternativ om du er usikker på undergrunnssystemet. For taxier er det lurt å ha kontakter tilgjengelig, da selv om taxiene normalt tar kredittkort, så kan det være tilfeller hvor systemet ikke fungerer.

Restauranter i New York

New York har som du kanskje skjønner et massivt utvalg av restauranter og spisesteder. Der finner du alt fra billige pizzarestauranter til ultraeksklusive sushirestauranter og alt mellom. Det er også mange gateselgere, og det er absolutt mye spennende å prøve. Blant lokale spesialiteter finner ved New York Deli sandwich og bagelen.

Vær oppmerksomt at det er vanlig å gi tips når man spiser på restauranter og utesteder i New York, og de fleste forventer rundt 15-20 % ekstra om du er fornøyd. Om du ikke gir tips, blir det tolket som du ikke er fornøyd. Gi ekstra tips om du er virkelig godt fornøyd.

Shopping i New York

New York er motehovedstaden i USA, og en av de mest berømte gatene er Fifth Avenue i Manhattan, hvor du finner butikker som Bergdorf Goodman, Tiffany’s, Saks Fifth Avenue og det massive Bloomingdale’s. For enda mer eksklusive butikkern kan du ta en tur til Madison Avenue, hvor du finner mindre butikker, men hvor prislappen fort kan skremme bort de fleste, om klære i hele tatt har prislapper. 

Om du er ute etter et virkelig godt kjøp, uten å måtte selge huset hjemme, kan det være verdt å ta en tur til Canal Street. Det er også mange gateselgere i New York, og du kan gjøre mange spennende kjøp langs gatene i Manhattan både når det gjelder kunst, musikk og klær.

Utelivet i New York

Det er mange steder å ta en tur ut i New York, men for en som ikke er så kjent med byen, er det fornuftig å ta en tur til for eksempel Greenwich Village. Der samles mange folk, og det er et stort utvalg av forskjellige utesteder. For litt mer eksklusive nattbklubber kan man ta en tur til Chelsea eller Meatpacking District. Pass på å hold deg sentralt og vit hvor du er, da New York City er en stor by og det er lett å rote seg bort. Selv om New York har fått et dårlig rykte som en farlig by, er det statistisk sett den sikreste storbyen i USA, og så lenge du holder deg til kjente gater og distrikter.