Storbyferie i Lisboa

Guide og reisetips for storbyferie i

Lisboa

Lisboa er en vakker og innbydende by med sine bratte bakker med gule heistrikker der den ligger ved utløpet til den 1000 km lange elven Rio Tejo. Her får nok de fleste det de vil ut av storbyferien, enten det er å slikke sol på standen, drikke kaffe i skyggen blant spennende arkitektur eller danse på klubb til morgensola kommer frem.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 16. august 2019

Severdigheter i Lisboa

Til tross for at mange historiske bygninger gikk tapt i det store jordskjelvet i 1755, er det mye flott arkitektur å se i Lisboa. På bakketoppen i det østlige sentrum ligger São Jorge-borgen, bygd i maurisk stil, hvor du kan se utover det historiske sentrum. En kort rusletur ned bakken mot elva ligger katedralen i Lisboa. Den har blitt modifiser mange ganger siden den ble påbegynt i 1147, og har både romersk, gotisk og mer moderne arkitektur.

São Jorge-borgen

Litt utenfor sentrumskjernen, ved bredden av Tajo-elven, ligger Belémtårnet. Det ble bygd som en port til Lisboa, og ble gjenreist etter jordskjelvet i 1755 ved elven. Før stod det på en liten øy i elven. Det har hatt en viktig rolle for Portugal i oppdagelsestiden, da oppdagerne reiste ut fra Portugal for å oppdage verden.

Belemtårnet i Lisboa

Attraksjoner og aktiviteter i Lisboa

Det er nok å gjøre i Lisboa, både i selve byen og rundt. Hvis man har lyst til å leve standlivet, kan man reise til Costa da Caparica en halvtime sør for byen. Dit kan man komme seg med båt og buss. Ellers er Cascais på vestkysten av Portugal et godt reisemål for å nyte atlanterhavet, og det er i tillegg populært blant surfere. Rundt byen er det også gode muligheter for golf, sykling og turgåing.

Ønsker man å holde seg i byen, kan et besøk til LX Factory være et godt alternativ. Det er et gammelt fabrikkområde som nå er blitt omgjort til et område med kunstnerstudioer, kafeer, restauranter og butikker. I juni foreågår Festas de Lisboa, en tre uker lang festival med mye på programmet. Da er det ekstra mye liv og fest i gatene, spesielt de gamle bydelene.

For fotballfans kan Lisboa tilby hele to topplag med Sporting og Benfica. Er du på besøk en helg er det derfor gode muligheter for å få med seg en toppkamp.

Litt nord for byen finner du Parque das Nações, en underholdingspark som blant annet huser Lisboa Oceanarium. Det er et av verden største akvarium og bør være på besøkslisten til de fleste som reiser til byen.

Akvariumet i Lisboa – Oceanarium

Flybilletter til Lisboa

Flyplassen i Lisboa, Portela, ligger bare noen kilometer nord for byen. TAP Portugal flyr direkte mellom Lisboa og Gardermoen, ellers må man beregne mellomlanding f.eks. i Frankfurt, Paris eller Amsterdam.

Fra flyplassen går det raskt å komme seg inn til sentrum, siden det går hyppig flybuss og det er også t-banestasjon på flyplassen.

Hoteller i Lisboa

Til å være storby er det forholdsvis rimelig å bo i Lisboa, og man kan finne virkelig rimelige overnattingssteder om man forflytter seg litt utenfor sentrumskjernen.

Reise rundt i Lisboa

Sentrumsområdet er forholdsvis kompakt og det går fint an å spasere rundt for å se seg om. Det hører jo med å ta trikkeheisen opp bakkene, bare for å ha gjort det. Ellers er T-banen rask, billig og oversiktlig med sine 4 linjer når man skal forflytte seg litt lenger. Trikk og buss fungerer også bra for å se seg om i byen.

Restauranter i Lisboa

Det er rimelig å spise i Lisboa, og spesielt lunsj kan man få for en god pris. Blant mat er det mye forskjellig portugisisk mat, men vi anbefaler å spise en del sjømat som ofte er veldig god. Distriktet Bairro Alto, som ligger i høyden vest for sentrum, er kanskje det beste distriktet for å finne gode restauranter

Shopping i Lisboa

Det er mange gode muligheter for shopping i Lisboa, men det beste shoppingdistriktet er nok Baixa, som ligger nede i sentrum mot elva. Her kan man kombinere sightseeing og shopping, og det er også et bra alternativ for å finne hotell.

Utelivet i Lisboa

Den største konsentrasjonen av barer og klubber er i Bairro Alto, så dit kan man dra for både middag og en tur ut etterpå. Vil man på klubb er også havneområdet et godt alternativ. Merk at mange klubber først vokner til liv godt ut på natte, og holder gjerne åpent til morgenkvisten.