Storbyferie i Krakow

Guide og reisetips for storbyferie i

Krakow

Med sitt fantastiske historiske sentrum på UNESCOs verdensarvliste, kombinert med lave priser og kort reise er Krakow et yndet reisemål for nordmenn. Her kan du få se flott arkitektur på dagen, rimelig restaurantbesøk av høy klasse på kvelden og et yrende uteliv på natten.
Av Bjarte Nordli
Publisert: 16. august 2019

Severdigheter i Krakow

På sørsiden av gamlebyen, ved siden av elven finner du Wawel Castle, et flott slott bygd for Kong Casimir 3. på 1300-tallet. Det er et av de viktigste historiske stedene i Polen, og har vært kongens residens gjennom hundrevis av år. Oppe på Wawel Hill finner du også Wawel-katedralen, en mer enn 900 år gammel katedral i gotisk stil. Her var det avdøde pave Johannes Paul II startet opp som prest.

Wawel Castle

Mariakirken i Krakow er 80 meter høy, og står ved siden hav den store markedsplassen i gamlebyen. Hver time spiller den et trompetsignal, til minne om trompetisten som ble skutt da han varslet om et angrep fra mongolerne i det 13. århundre. Kirken ble opprinnelig bygd på tidlig 1200-tallet, men ble gjenreist etter at mongolerne ødela den under invasjonen av Polen.

Mariakirken i Krakow

Midt på markedsplassen finner vi også Krakow Cloth Hall. Dette var et handelssentrum for internasjonal handel i den 15. århundre, hvor det ble utvekslet varer som krydder, silke, salt og lær fra hele verden. På denne tiden var Krakow en av de største og viktigste byene i Europa. I øverste etasje av hallen finner du en del av nasjonalmuseet i Polen.

På nordsiden av gamle byen finner du Krakow Barbican, som fungerte som porten inn til byen i gamle dager. Dette er en av få gjenlevende slike forsvarsverk i Europa, og er den best bevarte. Den er bygd som en mursylinder, og er en av få gjenværende deler av forsvarsverket for gamlebyen i Krakow.

Attraksjoner og aktiviteter i Krakow

Markedsplassen i gamlebyen, Rynek Główny, er ikke bare verdt å besøke på grunn av severdighetene vi har beskrevet over. Det er et yrende liv med bodsalg, kafeer og restauranter. I tillegg arrangeres flere forskjellige festivaler og arrangement der hvert år, inkludert Polens største nyttårsfeiring. Hvis du reiser noen mil sørøst for Krakow, kommer du til saltgruven Wieliczka. Det ble åpnet på 1200-tallet og var i produksjon helt frem til moderne tid. Den er besøkt av over en million turister hvert år. Inne i gruven finner du massevis av kunstverker og bilder hogd ut i salt. Du finner også en svær katedral, St Kingas Katedral, som har plass til 500 personer. For å reise dit kan du ta tog eller buss, og du kan lese mer om reiserutene, priser og åpningstider på nettsidene: http://www.wieliczka-saltmine.com/ 

Krakow Cloth Hall

Planty Park er den største parken i Krakow, og omkranser hele gamlebyen der det tidligere var festningsverk. På sommeren er det avslappende å ta en liten timeout i parken, som har små innsjøer og boder som selger forfriskninger. Parken ble etablert for nesten 200 år siden. 

Det er mange museum du kan besøke i byen, og vi anbefaler spesielt Galicia Jewish Museum som ligger i Kazimierz-distriktet sør for gamlebyen. Dette var tradisjonelt et jødisk distrikt, og hovedutstillingen på museet, «Traces of Memory», tar for seg jødisk tilstedeværelse i det sørøstlige Polen gjennom nesten tusen år.

Flybilletter til Krakow

Krakow flyplass, John Paul II, ligger 15 km vest for byen, og det går greit å komme seg inn til sentrum med tog. Alternativt kan du ta taxi, som du må beregne på betale mellom 150 og 200 kroner for.

Norwegian flyr direkte fra Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo Gardermoen til Krakow. SAS har også flere avganger daglig til Krakow.

Hoteller i Krakow

Det har kommet mange hoteller i Krakow etter hvert, men det er en populær turistdestinasjon, så det kan være lurt booke hotell på forskudd. Du kan finne hoteller for tre netter for mellom 1000 og 1500, som er veldig bra og sentralt. Det er såpass billig at du kan bo midt i sentrum, hvor også de fleste hotellene er.

Reise rundt i Krakow

For det meste vil du nok holde deg i og rundt gamlebyen hvis du er i Krakow, og da går det fint å gå til fots. Det er også greit å komme seg rundt litt lenger med buss og trikk, og tog om man skal ut fra bykjernen.

Restauranter i Krakow

Krakow er kjent som en matby i verdensklasse, og i sentrum finner du massevis av gode restauranter, med både polsk og internasjonal mat. Det er også mulig å kjøpe mat på kjøpesentrene rundtomkring.

Shopping i Krakow

Ved siden av sentralbanestasjonen finner du kjøpesentret Galeria Krakowska, hvor du finner en rekke internasjonale butikker. For mer uvanlig shopping anbefaler vi Krakow Cloth Hall, men styr unna overprisede souvenirer som det også er mye av der.

Utelivet i Krakow

Du finner massevis av barer og klubber i gamlebyen. Hvis du ønsker litt mindre turisttetthet og litt roligere strøk, kan du dra til Kazimierz-distriktet øst for gamlebyen.