Guide og reisetips for storbyferie i

Edinburgh

Den skotske hovedstaden blir et stadig mer populært reisemål for nordmenn, med sin spennende kultur og historie, korte distanse og vakre bygninger og landskap. Det er lite som slår å sitte på pub i Edinburgh etter å ha gått rundt og tatt inn den skotske kulturen en hel dag.

Severdigheter i Edinburgh

Edinburgh har vært en viktig by i den skotske historien, og den har derfor en rekke viktige bygninger. Fra 1437 ble det hovedstad, og både den nye og den gamle byen er en del av UNESCOs liste over verdensarven.

Det mest populære besøksmålet er nok Edinburgh Castle, sltotet på toppen av byen. Ved inngangen ser man statuene av William Wallace og Robert the Bruce, som mange trolig husker fra filmen Braveheart med Mel Gibson. Utenfor festningen finner vi paradeplassen, som mange trolig har sett på TV. Det er nemlig lokasjonen for det årlige showet Edinburgh Military Tattoo, som ofte går på TV i Norge.

Det er også verdt å få med et et besøk til Holyrood Palace, som er en av de kongelige residensene i Storbritannia. Det er åpent for publikum når det ikke er i bruk. Det består blant annet av et galleri med portretter av de skotske kongene gjennom tidene.

Ønsker du å få litt utsikt utover byen, kan du kombinere det med et besøk til Arthur’s Seat, som ligger i Holyrood Park rett ved siden av Holyrood Palace. Det er en utdødd vulkan som gir en fantastisk utsikt utover Edinburgh. Turen opp er forholdsvis enkel, og tar under en time. Har du hotell i nærheten av parken, kan det være en perfekt start på dagen å ta en joggetur opp dit.

Attraksjoner og aktiviteter i Edinburgh

En flott destinasjon for familien er Edinburgh Zoo, som huser mer enn 1000 dyr. Den ligger en kort busstur utenfor sentrum, og arrangerer også en rekke forskjellige aktiviteter gjennom året. Dyreparken har spennende dyr som kjempepanda, pingviner og tigre.

En annen spennende destinasjon, iallefall for de voksne, er Skottlands nasjonalmuseum. Den består av en kulturhistorisk del som omhandler Skottlands historie og kultur, og en naturrvitenskaplig del med samlinger og utstillinger innen vitenskap og teknologi.

Ellers kan vi anbefale å gå rundt i byen og ta inn atmosfæren. Gå i de lokale butikkene eller besøk en pub. Er det fotball vil det garantert være god stemning, iallefall hvis det går bra for det lokale laget Hibernian FC.

Flybilletter til Edinburgh

Flyplassen i Edinburgh ligger rundt åtte kilometer vest for sentrum, og det er bussforbindelser som går døgnet rundt. Det er også en trikk som går fra flyplassen og inn til sentrum, som kan være et bra alternativ. Ønsker du å ta taxi må du beregne å betale rundt 30 pund, og tar ca en halvtime.

For de fleste er det trolig Norwegians ruter fra Gardermoen som er det mest aktuelle, men det skotske flyselskapet Loganair har også direkteruter fra noen norske flyplasser, blant annet Bergen.

Hoteller i Edinburgh

Hotellene i Edinburgh er forholdsvis godt fordelt over hele byen. Prisene er forholdsvis gode, spesielt utenom de mest populære sommermånedene, og festivaltiden i slutten av august. Men det er ikke noen typisk billigby å bo i.

Reise rundt i Edinburgh

Edinburgh er forholdsvis kompakt, og du trenger trolig ikke å benytte deg av så mye kollektivtransport hvis du fokuserer på gamlebyen og områdene rundt der. Det er mye veiarbeid i byen fordi de jobber med å bygge ut trikkesystemet, men det er mulig å benytte seg av buss.

Restauranter og uteliv i Edinburgh

Edinburgh er en fantastisk by for både uteliv og mat. Det mest skotske du kan spise er selvsagt haggis, tradisjonskost laget av innmat får sau. Det kan sammenlignes med lungemos som vi er kjent med fra norge.

FullskjermLukk fullskjerm