Storbyferie i Budapest

Guide og reisetips for storbyferie i

Budapest

Budapest er en av Europas mest populære byer, og med god grunn. Byen har en rik historie, vakker arkitektur, et spennende kulturliv og ikke minst, et rimelig prisnivå som gjør at det er mulig å ha en fantastisk ferie uten å bruke for mye penger.
Av Bjarte Nordli
Oppdatert: 7. desember 2023

Som nordmann som skal reise ut og oppleve Budapest for første gang, kan det være lurt å ha litt informasjon om hva man kan forvente seg av byen. Budapest er delt i to av Donau-elven, og består av Buda på den ene siden og Pest på den andre. Pest er den mest sentrale delen av byen, og her finner man de fleste av de populære turistattraksjonene og restauranter.

Castle Hill i Budapest
Castle Hill er obligatorisk å besøke om man er i Budapest for første gang

En av de største fordelene med å reise til Budapest er at det er en billig by sammenlignet med andre europeiske storbyer. Prisnivået for mat, drikke og transport er relativt lavt, og det er derfor mulig å oppleve mye av byen uten å tømme lommeboken helt. Likevel, som i de fleste byer er det en del ting som kan koste mer enn andre, og det er viktig å være oppmerksom på dette når man planlegger reisen.

Det er også viktig å være klar over hvilken tid på året man velger å reise. Høysesongen for turister i Budapest er som regel mellom juni og august, når temperaturen er på sitt høyeste og det er mange arrangementer og festivaler i byen. I lavsesongen, fra november til mars, er det færre turister og man kan oppleve Budapest på en helt annen måte, men vær oppmerksom på at temperaturen kan være kaldere og mange attraksjoner kan ha reduserte åpningstider.

Severdigheter og attraksjoner i Budapest

Budapest har et rikt kulturliv og en rekke spennende aktiviteter og severdigheter å tilby for turister. Her er de 10 mest populære og viktige attraksjonene og aktivitetene i byen:

Castle Hill og Buda-slottet

Buda-slottet, majestetisk plassert på Castle Hill ved bredden av Donau i Budapest, er et av de mest fremtredende landemerkene og historiske symbolene i den ungarske hovedstaden. Dette imponerende slottskomplekset, også kjent som Kongelig Palass, har sine røtter tilbake til 1200-tallet, men det nåværende barokke utseendet stammer fra 1700-tallet. Slottet har overlevd mange kriger og erobringer, og har fungert som residens for mange ungarske konger.

Castle Hill med slottet, Budapest
Castle Hill med slottet

I dag huser det flere kulturelle institusjoner, inkludert Nasjonalgalleriet og Budapests Historiske Museum. Besøkende kan beundre slottets storslåtte arkitektur, de vakre hagene og den fantastiske utsikten over byen og Donau. Buda-slottet er ikke bare en vitne til Ungarns rike historie, men også et kulturelt og kunstnerisk senter, og en viktig del av Budapests UNESCOs verdensarvliste.

Området rundt slottet er åpent døgnet rundt. Inngang til slottet er åpent fra 10.00-18.00 alle dager bortsett fra mandag da det er stengt. Det er en rekke forskjellige guidede turer man kan være med på. For å lese om disse kan du besøke nettsiden deres.

Parlamentet

Parlamentsbygningen i Budapest, lokalisert ved bredden av Donau, er et av de mest ikoniske og storslåtte byggverkene i Ungarn. Fullført i 1904 i en nygotisk stil, er denne massive bygningen et mesterverk av arkitektur og er kjent for sin detaljerte fasade, dekorative spir og den dominerende kuppelen. Parlamentsbygningen, som er blant de største i Europa, er ikke bare sete for den ungarske nasjonalforsamlingen, men også hjem til den ungarske kronen og andre nasjonale skatter.

Parlamentsbygningen ved Donau, Budapest
Parlamentsbygningen ved Donau

Innsiden av bygningen er like imponerende, med overdådige trapper, glitrende mosaikker og en rekke utsmykkede rom. Omvisninger tilbys for å gi besøkende en forståelse av bygningens historiske og politiske betydning, samt muligheten til å beundre dens arkitektoniske skjønnhet. Med sin majestetiske beliggenhet langs Donau, er parlamentsbygningen et symbol på Budapests rike historie og kulturelle stolthet.

Inngang er åpent fra 08.00-18.00 på april til oktober, og 08.00-16.00 ellers. Billetten koster 5000 forint for voksne – ca 150 kr. Halv pris for barn.

Donau

Donau, Europas nest lengste elv, spiller en sentral og pittoresk rolle i Budapests bylandskap. Elven deler den ungarske hovedstaden i to deler, Buda og Pest, som hver har sin unike karakter og sjarm. Donau er ikke bare en viktig vannvei, men også et kulturelt og historisk symbol for byen. Langs bredden finner man noen av Budapests mest kjente severdigheter, inkludert Parlamentet, Buda-slottet og en rekke imponerende broer som Chain Bridge.

Margaretøya ligger i Donau nord for sentrum i Budapest
Margaretøya ligger i Donau nord for sentrum i Budapest

Elven tilbyr fantastiske panoramautsikter og er spesielt sjarmerende om natten, når byens landemerker er vakkert opplyst. Cruiseturer på Donau er populære blant besøkende, og gir en unik mulighet til å oppleve byens skjønnhet fra vannet. Med sitt rolige flyt og naturskjønne omgivelser, bidrar Donau til Budapests romantiske og avslappende atmosfære, og er en integrert del av byens identitet.

Det er en rekke forskjellige selskaper som tilbyr cruise på Donau. Det er som oftest plass, slik at du kan kjøpe «i døra». Men det kan være lurt å gå på nettsidene og kjøpe billetten der før du går ombord, da det gjerne er billigere.

Helteplassen

Helteplassen (Hősök tere) i Budapest, kjent for sin imponerende og symbolske arkitektur, er et av de mest betydningsfulle landemerkene og offentlige plassene i Ungarn. Denne storslåtte plassen ble fullført i 1929 og er dominert av Millenniumsmonumentet, et monument dedikert til viktige figurer i ungarsk historie.

I sentrum av monumentet står en høy søyle toppet av en statue av erkeengelen Gabriel, omringet av statuer som representerer syv magyarske stammehøvdinger. Bak søylen står to halvsirkelformede kolonnader, hver med statuer av historiske ungarske helter og konger.

Helteplassen i Budapest
Helteplassen i Budapest

Helteplassen ligger ved enden av Andrassy Avenue og i nærheten av byens største park, Városliget, og er et populært sted for både turister og lokalbefolkningen. Med sin rike historiske betydning og storslåtte estetikk, er Helteplassen et symbol på Ungarns nasjonale stolthet og et must-besøk for de som er interessert i landets historie og kultur.

Széchenyi termalbad

Széchenyi termalbad i Budapest, som ligger i den pittoreske byparken Városliget, er et av Europas største og mest kjente termalbad. Dette majestetiske badet, åpnet i 1913, er kjent for sin imponerende nybarokke arkitektur og det helbredende vannet som strømmer fra naturlige varme kilder.

Széchenyi tilbyr en rekke innendørs og utendørs bassenger med forskjellige temperaturer, dampbad, saunaer og massasjetjenester, noe som gjør det til et ideelt sted for avslapning og rekreasjon. Det varme, mineralrike vannet er kjent for sine terapeutiske egenskaper, og tiltrekker seg besøkende som søker lindring fra ulike helseplager.

Med sitt unike miljø og avslappende atmosfære, er Széchenyi termalbad ikke bare en populær turistattraksjon, men også en viktig del av Budapests spa-kultur og historie.

Badet er åpent hverdager 07.00-20.00 og helg 08.00-20.00. Inngang koster €39, og gir tilgang for en full dag. Det er lurt å bestille billett på forhånd da det kan bli fullt.

Fiskerbastionen

Fiskerbastionen (Halászbástya) i Budapest, et arkitektonisk eventyr i nyromansk stil, er en av de mest pittoreske attraksjonene i byen. Bygget mellom 1895 og 1902, er bastionen lokalisert på Buda-høyden, nær Buda-slottet, og tilbyr noen av de beste panoramautsiktene over Donau, Parlamentet og resten av byen. Den er kjent for sine tårn, buer og trappetrinn som gir inntrykk av en middelalderborg, selv om den ble bygget i en periode med romantisk nostalgi.

Fiskerbastionen

Fiskerbastionen er oppkalt etter fiskerne som var ansvarlige for å forsvare denne delen av muren under middelalderen. I dag er den et yndet sted for både turister og lokalbefolkningen, som kommer hit for å nyte den fantastiske utsikten, ta bilder og oppleve et stykke av Budapests historiske sjarm. Bastionens eventyrlige utseende og fremragende beliggenhet gjør den til et magisk og uforglemmelig landemerke i den ungarske hovedstaden.

Operahuset

Operahuset i Budapest, offisielt kjent som Den ungarske statsopera, er en av byens mest elegante og kulturelt betydningsfulle bygninger. Dette praktfulle neorenessanse-teatret, åpnet i 1884, ble designet av den berømte ungarske arkitekten Miklós Ybl.

Facaden til operaen
Fasaden til operaen

Det ligger på den prestisjetunge Andrássy Avenue og er kjent for sin utsøkte arkitektur, inkludert en rik dekorert fasade, et luksuriøst interiør og en imponerende hovedtrapp. Operahuset er anerkjent for sin fremragende akustikk og har vært vertskap for mange av verdens mest kjente operasangere og orkestre. Innsiden av teatret er like overdådig som utsiden, med utsmykkede fresker, forgylte detaljer og et blendende lysekroner.

I tillegg til operaproduksjoner, arrangerer huset ballettforestillinger og andre musikalske arrangementer, og fortsetter å være et sentrum for kulturell rikdom og kunstnerisk prestasjon i Budapest.

Selve bygget kan du beundre døgnet rundt. Gå til operaens program for å se om det er noe du ønsker å se mens du besøker Budapest.

Gellért-fjellet

Gellért-fjellet, en imponerende kalksteinsklippe som stiger majestetisk opp fra Donau i Budapest, er et ikonisk landemerke og et populært reisemål for både lokalbefolkningen og turister. Med sin høyeste topp på 235 meter, tilbyr fjellet enestående panoramautsikter over byen, inkludert de fantastiske utsiktene til Buda-slottet og Parlamentet.

På toppen av fjellet står Frihetsmonumentet, en stor statue som hedrer de som kjempet for Ungarns frihet. Fjellet er også hjemmet til Gellért-hulen, en naturlig grotte som har blitt omgjort til en kirke. En av de mest sjarmerende aspektene ved Gellért-fjellet er de mange turstiene som vikler seg oppover, noe som gjør det til et ideelt sted for vandring og naturopplevelser.

Med sin rike historie, kulturelle betydning og naturskjønne skjønnhet, er Gellért-fjellet et must-besøk for de som ønsker å oppleve Budapests unike sammensmelting av natur og kultur.

Krysser du Elisabeth-broen over Donau kommer du under fjellet, og kan følge stiene opp. Ellers er det mulig å komme seg opp dit med turistbuss.

Matthias-kirken

Matthias-kirken, formelt kjent som Kirken for Vår Frue, er en av de mest unike og historisk betydningsfulle kirkene i Budapest. Beliggende i hjertet av Buda-slottsområdet, skilles denne imponerende kirken ut med sin fargerike flislagte tak og gotiske arkitektur. Den ble opprinnelig bygget på 1300-tallet, men har gjennomgått flere ombygginger gjennom århundrene.

Mattiaskirken i Budapest
Mattiaskirken i Budapest

Kirken har vært åsted for mange viktige historiske hendelser, inkludert kroningen av flere ungarske konger. Innsiden av kirken er like praktfull som utsiden, med rikt utsmykkede vegger, fargerike glassmalerier og kunstneriske detaljer. Kirken er også kjent for sitt imponerende tårn og utmerkede akustikk, som gjør den til et populært sted for konserter.

Matthias-kirken er ikke bare et sted for tilbedelse, men også et symbol på Ungarns kulturelle og historiske arv, og tiltrekker seg besøkende fra hele verden som søker å oppleve dens skjønnhet og historie.

Inngang er åpent fra 09.00-17.00 på hverdager, 09.00-13.00 på lørdager og 13.00-17.00 på søndager. Billett koster HUF 2500 for voksne, som er ca 75 kr. Flere av de guidede turene i Castle District inluderer en tur innom kirken.

Markedshallen

Central Market Hall (Nagyvásárcsarnok) i Budapest, den største og eldste innendørs markedshallen i byen, er et livlig og fargerikt knutepunkt for mat og kultur. Beliggende ved enden av Váci Street og nær Donau, ble denne imponerende strukturen fullført i 1897 og er kjent for sin neogotiske arkitektur og sitt karakteristiske metalltak. Inne i hallen finner besøkende en labyrint av boder som tilbyr et bredt spekter av varer, fra ferske frukter og grønnsaker til tradisjonelle ungarske delikatesser, kjøtt, oster og krydder.

Bod med kjøttvarer på markedet. Foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Øvre etasjer huser suvenirbutikker og håndverksboder, noe som gjør det til et ideelt sted for de som søker autentiske ungarske suvenirer. Central Market Hall er ikke bare et sted for shopping; det er en kulturell opplevelse som gir innblikk i den lokale matkulturen og hverdagslivet i Budapest, og er et must-besøk for matentusiaster og de som ønsker å oppleve byens ekte smaker og lukter.

Fly til Budapest

Budapest er en populær destinasjon for nordmenn, og det er flere måter å komme seg dit på. Den enkleste måten er å ta en direkte flyvning fra Oslo lufthavn til Budapest Ferenc Liszt internasjonale flyplass. Det er flere flyselskaper som tilbyr direkteflyvninger til Budapest, inkludert Wizz Air, Norwegian og Ryanair. Prisene kan variere avhengig av når på året man reiser og hvor langt i forveien man bestiller billettene.

Ferenc Liszt Internasjonale Flyplass i Budapest
Budapest Ferenc Liszt Internasjonale flyplass. Foto: Gordon Bell / Shutterstock.com

En annen måte å reise til Budapest på er å ta en mellomlanding i en annen europeisk by. Dette kan noen ganger være en billigere alternativ, men det kan også ta lengre tid å komme seg til Budapest på denne måten.

Når man ankommer Budapest, er det flere måter å komme seg til og fra flyplassen. Den raskeste og enkleste måten er å ta en taxi, men dette kan bli dyrt hvis man reiser langt fra flyplassen og i trafikk. En annen mulighet er å ta buss eller tog til byen. Buss nummer 100E går fra flyplassen til sentrum av Budapest og stopper ved flere av de store turistattraksjonene. Tog er også tilgjengelig fra flyplassen, men dette kan ta lengre tid og være mindre praktisk enn buss.

Det kan være lurt å undersøke hvilken transportmetode som passer best for ens egen reise, og sjekke priser og ruter før man reiser. Det kan også være lurt å bestille transport fra flyplassen på forhånd, for eksempel gjennom hotellet man skal bo på eller en tredjeparts transporttjeneste. Dette kan være billigere og mer praktisk enn å ta taxi eller offentlig transport fra flyplassen.

Overnatting i Budapest

Når man skal på storbyferie til Budapest, er det viktig å finne riktig overnatting for å sikre en god og komfortabel opplevelse. Budapest har et bredt utvalg av overnattingsmuligheter, fra luksushoteller til budsjettvennlige hosteller og leiligheter.

Det finnes flere bydeler i Budapest som tilbyr ulike fordeler og bakdeler for turister. Den mest populære og sentrale delen av byen er Pest, hvor man finner de fleste turistattraksjonene og restaurantene. Her er det også et bredt utvalg av hoteller, hosteller og leiligheter i ulike prisklasser. Blant de mest populære områdene å bo i Pest finner man Váci-gaten, Erzsébetváros og Józsefváros.

På Buda-siden av byen finner man også flere muligheter for overnatting. Buda er mer rolig og avslappet enn Pest, og her kan man nyte en fantastisk utsikt over Donau-elven og Pest. Dette området er ideelt for de som ønsker å oppleve en mer lokal og avslappet stemning i byen.

Når man velger overnatting i Budapest, er det viktig å tenke på hva man vil ha ut av ferien og hvilket budsjett man har til rådighet. Prisene for hoteller, hosteller og leiligheter varierer avhengig av beliggenhet og sesong. Generelt sett er det billigere å overnatte i Budapest i lavsesongen, fra november til mars.

Det kan være lurt å lese anmeldelser av ulike overnattingssteder på nettet før man bestiller, for å få en idé om hva andre reisende synes om stedet. Det kan også være lurt å bestille på forhånd for å sikre seg ønsket overnattingssted til en rimelig pris.

Reise rundt i Budapest

Budapest har et godt utviklet kollektivtransportsystem som gjør det enkelt å bevege seg rundt i byen. Det finnes flere transportmuligheter, inkludert metro, trikk, buss og trolleybuss. Prisene på kollektivtransport er også rimelige sammenlignet med andre europeiske byer.

Kjedebroen, en av det mange flotte broene i Budapest

Metroen i Budapest har fire linjer som går til forskjellige deler av byen, og er en av de raskeste og mest effektive måtene å reise rundt på. Trikken og bussene går også til de fleste områdene i byen, og er ofte billigere enn å ta metroen. Trolleybussene er en annen måte å bevege seg rundt i byen på, og går hovedsakelig i sentrale deler av Pest.

For de som ønsker mer fleksibilitet i transporten, er det også mulig å ta drosje eller leie bil. Taxiene i Budapest er generelt sett pålitelige og rimelige, men det kan være lurt å avtale prisen på forhånd for å unngå overpris. Det finnes også flere bilutleieselskaper i byen som tilbyr biler til rimelige priser, men det kan være lurt å være oppmerksom på trafikken og parkeringsmulighetene i byen.

En annen måte å oppleve Budapest på er å leie en sykkel. Det finnes flere utleieselskaper i byen som tilbyr sykkelutleie til rimelige priser. Dette er en fin måte å oppleve byen på, spesielt om sommeren når været er godt.

Generelt sett er kollektivtransporten i Budapest pålitelig og effektiv, og det er en enkel måte å bevege seg rundt i byen på. Prisene på transport er også rimelige, spesielt sammenlignet med andre europeiske storbyer.

Restauranter i Budapest

Budapest har et bredt utvalg av restauranter, fra lokale ungarske spisesteder til internasjonale kjeder og gourmetrestauranter. Maten i Budapest er preget av ungarske tradisjoner og inneholder ofte mye kjøtt, paprika og grønnsaker.

En av de mest populære restaurantområdene i Budapest er i jødisk kvartal i Pest. Her finner man flere trendy og hippe restauranter, så vel som tradisjonelle ungarske spisesteder. Váci-gaten i sentrum av Pest er også et populært område for restauranter og matbutikker.

De fleste restauranter i Budapest har et bredt utvalg av ulike retter, fra tradisjonelle ungarske goulasher til italiensk pizza og pasta. Ungarn er også kjent for sin vinproduksjon, så det er mange restauranter som har et stort utvalg av lokale og internasjonale viner.

Prisene på restauranter i Budapest varierer avhengig av sted og type restaurant. Generelt sett er prisnivået på restauranter rimelig sammenlignet med andre europeiske storbyer. På tradisjonelle ungarske spisesteder kan man få en fullstendig tre-retters middag for under 20 euro per person, mens mer luksuriøse restauranter kan ha høyere priser.

Det kan være lurt å sjekke anmeldelser på nettet før man velger en restaurant å besøke, for å få en idé om kvaliteten på maten og servicen på stedet. Det kan også være lurt å reservere bord på forhånd, spesielt på populære restauranter i helgene.

Shopping i Budapest

Budapest er et shoppingparadis, med alt fra luksuriøse butikker til lokale markeder. Det finnes flere områder i byen som er spesielt populære for shopping, inkludert Váci-gaten, Andrássy Avenue og WestEnd City Center.

Váci-gaten er en av de mest populære handlegatene i Budapest, og har et bredt utvalg av butikker og restauranter. Her finner man alt fra lokale suvenirbutikker til internasjonale merkevarebutikker. Andrássy Avenue er en annen populær shoppinggate i Budapest, og har flere eksklusive butikker og merkevarebutikker.

Szent István Basilikaen i Budapest
Szent István Basilikaen i Budapest

For de som ønsker å oppleve en mer lokal handelsopplevelse, er markedene i Budapest verdt å besøke. Den største og mest kjente av disse markedene er det sentrale markedet i Budapest, som tilbyr alt fra frukt og grønnsaker til kjøtt og fisk. Markedet har også flere suvenirbutikker som selger lokale produkter som paprika og håndlagde gaver.

En annen populær shoppingmulighet i Budapest er kjøpesentrene. WestEnd City Center er et av de største kjøpesentrene i Budapest, og har et bredt utvalg av butikker og restauranter. Det finnes også flere andre mindre kjøpesentre rundt om i byen.

Generelt sett er prisnivået på shopping i Budapest rimelig sammenlignet med andre europeiske byer. Det kan likevel være lurt å sjekke priser på forhånd, spesielt på eksklusive butikker og merkevarer.

Utelivet i Budapest

Budapest har et livlig og variert uteliv, med alt fra trendy nattklubber til koselige puber. Byen er kjent for sitt livlige natteliv og er et populært reisemål for unge mennesker som ønsker å feste og ha det gøy.

Et av de mest populære områdene for uteliv i Budapest er ruinbarene i jødisk kvartal i Pest. Disse barene er ofte plassert i gamle, forlatte bygninger og har en unik og rustikk atmosfære. Szimpla Kert er en av de mest kjente ruinbarene i Budapest og er vel verdt et besøk for de som ønsker å oppleve en ekte, ungarsk utelivsopplevelse.

For de som ønsker å oppleve mer trendy og luksuriøse utesteder, er området rundt Liszt Ferenc tér i Pest verdt å besøke. Dette området har flere fancy barer og restauranter, og er populært blant både turister og lokalbefolkningen.

Budapest har også et stort utvalg av nattklubber, som spenner fra små og intime klubber til store og eksklusive klubber. De fleste av nattklubbene i Budapest åpner rundt midnatt og holder åpent til tidlig på morgenen.

Det er også verdt å nevne at Budapest har et stort utvalg av barer som serverer lokal øl og vin. Det er mange koselige og avslappende barer rundt om i byen hvor man kan nyte en drink og sosialisere med lokalbefolkningen.

Generelt sett er prisnivået på utelivet i Budapest rimelig sammenlignet med andre europeiske storbyer. Det kan likevel være lurt å sjekke priser på forhånd, spesielt på eksklusive nattklubber og barer.

Historien til Budapest

Budapest har en rik og spennende historie som går tilbake til romertiden. Byen ble grunnlagt som en romersk bosetning på begynnelsen av det første århundre e.Kr., og ble senere erobret av hunerne og mongolene i middelalderen.

I løpet av 1300- og 1400-tallet var Budapest et viktig handelssenter, og byen ble gradvis utvidet og forsterket. I 1541 ble byen erobret av Det osmanske riket, og ble dermed en del av det osmanske imperiet i nesten 150 år. I denne perioden ble byen kraftig ombygd og fikk en unik blanding av østlige og vestlige arkitektoniske stiler.

I 1686 ble Budapest frigjort fra det osmanske riket av habsburgerne, og ble igjen en del av Det ungarske kongeriket. I løpet av det 18. og 19. århundre ble byen gradvis modernisert og utviklet seg til å bli et viktig økonomisk og kulturelt sentrum i regionen.

Under andre verdenskrig ble Budapest hardt rammet av bombing og kamper, og store deler av byen ble ødelagt. Etter krigen ble Budapest gjenoppbygd og modernisert, og byen fortsatte å utvikle seg til å bli en av de viktigste byene i Sentral-Europa.

Etter kommunismens fall på 1990-tallet har Budapest opplevd en ny bølge av modernisering og utvikling, og byen har i dag et moderne og kosmopolitisk preg. Samtidig har byen klart å bevare mye av sin historiske og kulturelle arv, og er en av de mest populære turistdestinasjonene i Europa.

Uansett om man er interessert i historie eller ikke, kan man ikke unngå å bli imponert av Budapests lange og spennende historie. Byen har overlevd kriger, invasjoner og naturkatastrofer, og har fortsatt å utvikle seg og vokse til en av de mest spennende og dynamiske byene i Europa.

Vær og klima i Budapest

Budapest har et kontinentalt klima med varme somre og kalde vintre. Sommertemperaturene kan variere fra rundt 20 til 30 grader Celsius, mens vintertemperaturene kan falle til under null grader Celsius. Været i Budapest kan være ganske uforutsigbart, og det kan være store temperaturvariasjoner mellom dag og natt.

Den beste tiden å besøke Budapest på er i løpet av våren og høsten, når temperaturene er milde og behagelige. Sommeren kan være ganske varm og tørr, og det kan være mye turister i byen på grunn av skoleferien. Vinteren kan være kald og snørik, men byen har likevel en unik sjarm i vintersesongen med julemarked og julebelysning.

Det er nok smart å pakke med seg både lett sommertøy og varmere klær, avhengig av når man planlegger å besøke byen. Det er også lurt å sjekke værmeldingen på forhånd for å kunne pakke riktig og planlegge aktiviteter i henhold til værforholdene.

Sikkerheten i Budapest

Budapest er generelt sett en trygg by å besøke, men som i alle storbyer er det viktig å være oppmerksom og ta nødvendige forholdsregler. Det kan være lurt å unngå å gå alene i områder som man ikke kjenner, spesielt om natten. Det er også lurt å være forsiktig med lommetyver og pass på verdisakene sine i overfylte områder som for eksempel i kollektivtransporten og turistområder.

Det er også viktig å merke seg at Budapest har hatt en økning i turistfeller og svindel, spesielt knyttet til utelivsopplevelser og taxitjenester. Det kan derfor være lurt å gjøre grundig research på forhånd og unngå å ta taxi fra gaten. I stedet kan man bruke en pålitelig app-basert taxitjeneste eller bestille taxi fra et pålitelig firma.

Det er også viktig å merke seg at Budapest har høy luftforurensning i perioder med dårlig vær, spesielt om vinteren. Dette kan påvirke helsen til personer med luftveisproblemer og allergier, og det kan derfor være lurt å følge rådene fra lokale helsemyndigheter og unngå å være utendørs i perioder med høy luftforurensning.

Reisetips for Budapest

Språk
Ungarsk er det offisielle språket i Budapest, men mange mennesker snakker også engelsk, spesielt i turistområder. Det kan likevel være lurt å lære noen grunnleggende ungarske fraser og ord for å vise høflighet og respekt for lokalbefolkningen.

Tidsforskjell
Budapest ligger i sentraleuropatidssonen (CET), som er én time foran norsk tid.

Myntenhet
Den ungarske valutaen er forint (HUF). De fleste butikker, restauranter og hoteller godtar også kredittkort som Visa og Mastercard, men det kan likevel være lurt å ha noen kontanter på seg for mindre innkjøp og på mindre steder. Mange turistdestinasjoner opptrer også med priser i Euro i tillegg.

Elektrisitet
Budapest bruker 230V / 50Hz elektrisitet, og bruker de samme pluggene som i resten av Europa (Type C og Type F).