Storbyferie i Berlin

Guide og reisetips for storbyferie i

Berlin

Berlin er Tysklands hovedstad og en av Europas mest fascinerende storbyer. Byen har en rik historie og en unik kultur, og er et yndet reisemål for mange turister. Berlin har noe å tilby for alle, enten du er interessert i historie, kunst, arkitektur, musikk eller bare vil oppleve den pulserende byen.
Av Bjarte Nordli
Oppdatert: 6. desember 2023

Det er mulig å få til en ferietur til Berlin på billigst mulig måte. Berlin har en lav prisstandard sammenlignet med mange andre storbyer i Europa, og det er mulig å finne rimelige alternativer for overnatting, mat og transport. Prisnivået på flyreisen kan variere, men det er mulig å finne billige flybilletter hvis man planlegger turen godt i forveien.

Høysesongen i Berlin er fra juni til august, da er det mest turister i byen og prisene på overnatting kan være høyere. Lavsesongen er fra desember til februar, da er det mindre turister i byen og det kan være mulig å finne billigere alternativer for overnatting. Det er viktig å planlegge ferien godt i forveien for å få mest mulig ut av tiden i Berlin, og å få en billig storbyferie.

Severdigheter og attraksjoner i Berlin

Berlin er en av Europas mest livlige og moderne byer, med et utrolig utvalg av aktiviteter og severdigheter for turister. Her er en liste over de 10 mest populære attraksjonene i Berlin:

Berlinmuren

Berlinmuren, et av de mest betydningsfulle symbolene på den kalde krigen, var en fysisk og ideologisk barriere som delte Berlin i Øst og Vest fra 1961 til 1989. Muren, som opprinnelig ble oppført av Øst-Tyskland for å hindre østtyskere i å flykte til vesten, ble et kraftfullt symbol på jernteppet som skilte det kommunistiske Øst-Europa og den demokratiske Vesten. Strengt bevoktet og full av feller og sperringer, ble muren et sted for tragedie og splittelse, og påvirket tusenvis av liv.

Deler av Berlinmuren som fortsatt står
Deler av Berlinmuren som fortsatt står. Foto: Noppasin Wongchum / Shutterstock.com

Etter murens fall i 1989, som en del av de politiske forandringene i Øst-Europa og gjenforeningen av Tyskland, har deler av muren blitt bevart som et historisk minnesmerke. Spesielt East Side Gallery, en del av muren som er dekorert med kunstverk, fungerer som en påminnelse om frihetsbegjærets kraft og viktigheten av å bevare minnet om en delt fortid.

Det er flere steder man kan oppleve muren og historien, så besøk sidene til Berlinmuren-stiftelsen for åpningstider og muligheter.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie i Berlin var en av de mest kjente grenseovergangene mellom Øst- og Vest-Berlin under den kalde krigen. Navnet «Charlie» kommer fra det NATO-fonetiske alfabetet, og dette punktet tjente som den primære overgangen for utlendinger og diplomater mellom de to bydelene. Etablert i 1961, etter byggingen av Berlinmuren, ble Checkpoint Charlie et symbol på den kalde krigen og et av de mest anspente punktene i konflikten mellom øst og vest.

I dag står dette stedet som et historisk minnesmerke og turistattraksjon, komplett med et museum som dokumenterer murens historie og historiene til de som forsøkte å krysse den. Dette området gir besøkende et innsyn i den dramatiske historien og spenningene som preget Berlin og verden under den kalde krigen.

Selve sjekkpunktet kan du besøke når som helst siden det er på gata. Ønsker du å lære mer kan du besøke Mauermuseum (Mur-museet) som er åpent fra 10.00-20.00. Billetter koster €17.50 for voksne, noe lavere pris for ungdom og gratis for barn under 7 år.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor i Berlin er et av de mest ikoniske og historisk betydningsfulle monumentene i Tyskland. Dette klassiske triumfbuen ble fullført i 1791 og ligger ved Pariser Platz, og har siden den tid vært et symbol på byens historie og endringer. Under den kalde krigen lå porten i ingenmannsland mellom Øst- og Vest-Berlin, og ble et symbol på byens deling. Etter gjenforeningen av Tyskland i 1990, har Brandenburger Tor blitt et kraftfullt symbol på fred og enhet.

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

Den er kjent for sin imponerende arkitektur, inkludert de berømte fire hestene og stridsvognen som utgjør dens kvadriga. Med sin rike historie og betydning som et møtepunkt for både feiring og protester, er Brandenburger Tor et must-besøk for de som ønsker å forstå Berlins og Tysklands komplekse fortid og nåtid.

Reichstag

Reichstag-bygningen (riksdagen) i Berlin, setet for det tyske parlamentet (Bundestag), er et monumentalt symbol på Tysklands politiske historie og demokratiske utvikling. Bygget i 1894, har Reichstag overlevd krig, brann, og gjenoppbygging, og spiller fortsatt en sentral rolle i tysk politikk. Bygningen er særlig kjent for sin imponerende glasskuppel, designet av arkitekten Norman Foster, som ble lagt til under ombyggingen på slutten av 1990-tallet.

Reichstag
Riksdagsbygningen

Kuppelen er åpen for offentligheten og tilbyr en fantastisk utsikt over byen samt en unik innsikt i parlamentets arbeid, da besøkende kan se ned i plenumssalen. Reichstag er ikke bare et symbol på gjenforeningen av Tyskland etter den kalde krigen, men også et vitnesbyrd om landets forpliktelse til transparens og demokrati.

Inngang til riksdagen er gratis, men det kreves forhåndsregistrering på Bundestag sine nettsider.

Museumsinsel

Museumsøya (Museumsinsel) i Berlin, beliggende i elven Spree, er en unik kulturell skatt og et av de mest imponerende museumsområdene i verden. Øya er hjem til fem verdensberømte museer, bygget mellom 1824 og 1930, og er et UNESCOs verdensarvsted. Disse museene – Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, og Bode-Museet – husker en utrolig samling av kunst og kulturhistoriske gjenstander som spenner over flere årtusener. Fra antikkens kunst til 19. århundrets malerier, gir hvert museum et dyptgående innblikk i ulike epoker og sivilisasjoner.

Museumsinsel
Museumsøya med TV-tårnet i bakgrunnen

Museumsinsels arkitektur er i seg selv imponerende, med hver bygning som reflekterer ulike arkitektoniske stiler. For kunst- og historieentusiaster tilbyr øya en enestående mulighet til å fordype seg i en rikdom av kunnskap og skjønnhet, alt samlet på ett bemerkelsesverdig sted.

De forskjellige museumene har noe forskjellige åpningstider, men de fleste er åpne fra 10.00-18.00. De er stengt på mandager. En felles billett for alle museumene koster €19.50.

Se mer detaljer på nettsidene.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz i Berlin er et levende eksempel på moderne byutvikling og arkitektonisk innovasjon. Dette området, som en gang var et trafikknutepunkt i forkrigs-Berlin, ble nesten fullstendig ødelagt under andre verdenskrig og lå i ruiner under den kalde krigen. Etter murens fall har Potsdamer Platz gjennomgått en bemerkelsesverdig transformasjon og er nå et pulserende kommersielt og underholdningssenter. Med sin futuristiske arkitektur, inkludert glitrende skyskrapere og Sony Center med sin imponerende kuppel, er området et symbol på det nye Berlin.

Potsdamer Platz er også hjem til flere kulturelle institusjoner, butikker, restauranter og kinoer, og er vertskap for ulike arrangementer som Berlinale, Berlins internasjonale filmfestival. Dette området er ikke bare et vitnesbyrd om byens evne til å gjenoppfinne seg selv, men også et populært møtested for både lokalbefolkningen og besøkende.

Tiergarten

Tiergarten i Berlin, en av de største og mest populære offentlige parkene i byen, er en frodig oase i hjertet av den tyske hovedstaden. Denne enorme parken, som dekker et areal på rundt 210 hektar, var opprinnelig et jaktområde for Prøyssiske konger før den ble omgjort til en offentlig park på 1830-tallet. Med sine vidstrakte grøntområder, skyggefulle trær, og slyngende stier, er Tiergarten et perfekt sted for rekreasjon og avslapning.

Tiergarten
Tiergarten er en grønn lunge i storbyen Berlin

Parken huser flere viktige landemerker og minnesmerker, inkludert Siegessäule (Seierssøylen) og minnesmerket for Sovjetsoldatene. Med sine innsjøer og lekeplasser er Tiergarten et populært sted for både lokalbefolkningen og turister, og tilbyr et pusterom fra byens travle gater. Tiergarten er mer enn bare en park; den er en integrert del av Berlins kulturelle og sosiale liv.

Alexanderplatz

Alexanderplatz, ofte kjent som «Alex» blant lokalbefolkningen, er en av de mest kjente offentlige plassene i Berlin og en viktig transportknutepunkt. Oppkalt etter tsar Alexander I, ble plassen opprinnelig utformet som en markedsplass på 1700-tallet, og har siden utviklet seg til et pulserende sentrum for handel og sosiale aktiviteter. Området er kjent for sitt karakteristiske tårn, Fernsehturm, som er det høyeste bygget i Tyskland og tilbyr en imponerende utsikt over byen.

TV-tårnet Fernsehtrum ruver over Alexanderplatz
TV-tårnet Fernsehtrum ruver over Alexanderplatz

Alexanderplatz er også hjem til flere store butikker, hoteller og den verdensberømte World Time Clock, et populært møtepunkt. Med sin moderne arkitektur og regelmessige arrangementer og markeder, er Alexanderplatz et levende symbol på det moderne Berlin, et sted hvor historie møter nåtid i en unik og energisk atmosfære.

Berliner Dom

Katedralen Berlin (Berliner Dom), som troner majestetisk på Museum Island i hjertet av byen, er et av de mest imponerende religiøse byggverkene i Berlin. Denne storslåtte katedralen, fullført i 1905, er kjent for sin overdådige barokkstil og sin imponerende kuppel, som er et fremtredende trekk i byens skyline. Innsiden av katedralen er like spektakulær, med utsmykkede altere, et stort orgel, og glitrende mosaikker. Katedralen huser også Hohenzollern-krypten, hvilestedet for mange medlemmer av den tidligere prøyssiske kongefamilien.

Berliner Dom
Berliner Dom som ligger på museumsøya

Besøkende kan klatre opp i kuppelen for å nyte en fantastisk utsikt over byen og elven Spree. Berliner Dom er ikke bare et sted for religiøs tilbedelse, men også et viktig kulturelt og historisk landemerke, som reflekterer byens rike historie og arkitektoniske arv.

Åpningstiden er 09.00-17.00 alle dager bortsett fra søndag hvor den åpner 12.00. Billetter må kjøpes på nettet og koster €10. Tre barn kommer inn gratis med en voksen.

Zoo Berlin

Berlin Zoo, eller Zoologischer Garten Berlin, er Tysklands eldste og mest kjente dyrehage, og en av de mest besøkte dyrehagene i Europa. Grunnlagt i 1844, ligger denne dyrehagen i den vestlige delen av byen og er hjem for en av de mest varierte dyresamlingene i verden, med over 20,000 dyr og 1,400 forskjellige arter. Fra eksotiske fugler og sjeldne reptiler til majestetiske store katter og sjødyr, tilbyr Berlin Zoo en fascinerende innsikt i dyrenes verden.

Flodhester i dyreparken i Berlin
Flodhester i dyreparken i Berlin

Parken er også kjent for sitt engasjement i bevaring og avlsprogrammer. Med sin naturskjønne beliggenhet, moderne anlegg og pedagogiske programmer, er Berlin Zoo et populært sted for familier, naturinteresserte og dyreelskere. Dyrehagens unike kombinasjon av historisk sjarm og moderne dyrepleie gjør den til en viktig og underholdende attraksjon i Berlin.

Fly til Berlin

Det er enkelt å fly til Berlin fra Norge, med flere daglige direkteflyvninger fra både Oslo og andre norske byer. Flyreisen tar omtrent 2-3 timer, avhengig av hvilken by du reiser fra.

Flyplassen Berlin Tegel
Flyplassen Berlin Tegel

Prisene på flyreisen kan variere avhengig av sesong, men det er mulig å finne billige flybilletter hvis man planlegger turen godt i forveien og booker billetter med god tid. Gjennomsnittsprisen på en tur/retur-billett fra Oslo til Berlin er omtrent 2500 kroner, men det er mulig å finne billigere alternativer hvis man er fleksibel med reisedatoene.

Flyplassen Berlin Schönefeld
Flyplassen Berlin Schönefeld

Berlin har to hovedflyplasser: Berlin Schönefeld (SXF) og Berlin Tegel (TXL). Begge flyplassene har gode transportforbindelser til byen, med buss, tog og taxi tilgjengelig. Det tar omtrent 30-45 minutter å komme seg til sentrum av Berlin med kollektivtransport, og omtrent 25-30 minutter med taxi.

Overnatting i Berlin

Berlin har et bredt utvalg av overnattingsmuligheter, med alt fra billige hosteller til luksuriøse hoteller. Byen er delt inn i mange forskjellige bydeler, hver med sitt eget særpreg og atmosfære.

Mitte er Berlins sentrum og et populært område for turister, med mange severdigheter, restauranter og shoppingmuligheter. Kreuzberg er kjent for sin alternative livsstil, med mange kafeer, restauranter og nattklubber. Neukölln er en up-and-coming bydel med mange hipsterkafeer og street art.

Prisnivået på overnatting varierer avhengig av bydel og type overnattingssted, men det er mulig å finne rimelige alternativer i Berlin. Hosteller og billige hoteller begynner på omtrent 100-150 kroner per natt, mens luksuriøse hoteller kan koste opptil 1500 kroner eller mer per natt.

Det er viktig å vurdere fordeler og bakdeler ved å bo i ulike bydeler, og å velge et område som passer best for dine behov og interesser. Det er også viktig å bestille overnatting i god tid før ferien, spesielt hvis du reiser til Berlin i høysesongen.

Reise rundt i Berlin

Berlin har et velutviklet kollektivtransportsystem, med buss, tog, metro og trikk tilgjengelig. Byen har også et stort utvalg av taxier og leiebiler tilgjengelig for de som ønsker en mer personlig form for transport.

Kollektivtransporten i Berlin er billig, effektiv og enkel å bruke, med en god dekning av buss- og toglinjer over hele byen. Det er også enkel å kjøpe billetter og reisekort, og mange av kollektivtransportene har en tidsplan som gjør det enkelt å planlegge reiser.

Taxiene i Berlin er også rimelige, med gjennomsnittspriser på omtrent 10-15 euro for en tur innen sentrum. Leiebiler er også tilgjengelige, men dette kan være en dyrere alternativ sammenlignet med kollektivtransport eller taxi.

Restauranter i Berlin

Berlin er en by med en variert kultur og et bredt utvalg av restauranter, med alt fra tradisjonell tysk mat til internasjonale retter. Byen er spesielt kjent for sin street food-kultur, med mange gater og markeder som tilbyr billig og deilig mat.

Mitte er et populært område for restauranter, med et bredt utvalg av alternativer for alle smaker og budsjetter. Kreuzberg har mange alternative og hipster-stilrestauranter, mens Neukölln er kjent for sine street food-markeder og spesialitet-restauranter.

Berlin har noe å tilby for alle smaker, så ikke vær redd for å prøve nye ting og oppdage nye favoritter under oppholdet i byen.

Shopping i Berlin

Berlin er en av Tysklands ledende shoppingbyer, med et bredt utvalg av butikker, markeder og kjøpesentre. Byen tilbyr shoppingmuligheter for alle budsjetter, med alt fra billige loppemarkeder til luksuriøse designerboutiques.

Mitte er også hjem til mange av Berlins mest populære gater for shopping, med mange high street-butikker og luksuriøse merkevarer. Neukölln er kjent for sine alternative markeder og vintage-butikker, mens Kreuzberg har mange streetwear-butikker og independent-butikker.

Berlin er kjent for sine unike shoppingmuligheter, så ikke gå glipp av muligheten til å oppdage nye favorittbutikker og merkevarer under oppholdet i byen.

Utelivet i Berlin

Berlin er kjent for sin livlige og pulserende natteliv, med et bredt utvalg av barer, klubber og pubber. Byen har noe å tilby for alle aldre og musikksmak, med alt fra elektronisk musikk til indie og alternativ musikk.

Også her er Mitte hjem til mange av Berlins mest populære barer og klubber, mens Kreuzberg og Neukölln er kjent for sine alternative og underground-klubber.

Historien til Berlin

Berlin har en lang og rik historie, med mange viktige hendelser og endringer som har formet byen til det den er i dag. Byen har vært hovedstaden i Tyskland siden 1871, og har vært sentrum for mange historiske begivenheter, inkludert den tyske forbundsreformasjonen, den tyske revolusjonen, verdenskrigene og den kalde krigen.

Berlin er særlig kjent for sitt forhold til murens fall i 1989, som markerte en ny æra for byen og hele Tyskland. Siden den tid har Berlin gjennomgått en omfattende transformasjon, og har blitt en av Europas mest livlige og moderne byer.

Det er viktig å være oppmerksom på Berlins historie under oppholdet i byen, og å besøke viktige historiske steder og museer for å lære mer om byens fortid og utvikling. Berlin har en fascinerende historie, så ikke gå glipp av muligheten til å oppdage byens rike fortid under oppholdet i byen.

Vær og klima i Berlin

Berlin har et temperert kontinentalt klima, med varme somre og kalde vintre. Gjennomsnittstemperaturene i byen varierer fra omtrent 5-7 grader Celsius i januar til omtrent 16-18 grader Celsius i juli.

Byen opplever også en moderat mengde nedbør gjennom året, med mest nedbør i oktober og november. Været i Berlin kan være uforutsigbart, så det er viktig å være forberedt på ulike værforhold og å pakke tøy og utstyr som passer for ulike værtyper.

Det er viktig å vurdere klimaforholdene i Berlin når man planlegger en ferie til byen, og å velge reisetidspunkt som passer best for ens personlige preferanser og behov. Berlin har et varierende klima, så vær forberedt på å oppleve ulike værforhold under oppholdet i byen.

Sikkerhet i Berlin

Berlin er generelt sett en trygg by, med en lav kriminalitetsrate sammenlignet med mange andre store europeiske byer. Likevel er det viktig å være oppmerksom på sikkerhetssituasjonen og å følge grunnleggende sikkerhetstips for å unngå uønskede hendelser under oppholdet i byen.

Det anbefales å oppbevare verdisaker på en sikker måte, unngå å vise frem større summer med penger og å være oppmerksom på omgivelsene når man ferdes alene om natten. Det er også en god idé å sjekke oppdaterte sikkerhetstips og reiseråd fra norske myndigheter før avreise til Berlin.

Berlin har et godt omdømme som en trygg destinasjon for turister, så vær forberedt på å oppleve en trygg og sikker ferie under oppholdet i byen.

Klar for weekendtur til Berlin?

Berlin er en av Europas mest livlige og moderne byer, med et utrolig utvalg av aktiviteter og severdigheter for turister. Med sin rike historie, pulserende kultur og fantastiske arkitektur, er Berlin en storbyferie verdt å oppleve.

Det er mulig å ha en billig storbyferie i Berlin ved å velge riktig tidspunkt for reisen, velge billige overnattingsmuligheter og være kreativ med feriebudsjettet. Berlin har et godt utviklet kollektivtransportsystem, så det er enkelt å komme seg rundt i byen.

Berlin har et pulserende natteliv, med mange restauranter, barer og klubber for alle aldersgrupper. Byen er også kjent for sin livlige shopping- og underholdningsscene, med alt fra markeder til kjøpesentre og butikker.

Berlin har også mange historiske og kulturelle attraksjoner, inkludert Berlinmuren, Brandenburger Tor og Museum Island. Byen har et godt omdømme som en trygg destinasjon for turister, men det anbefales å følge grunnleggende sikkerhetstips for å unngå uønskede hendelser under oppholdet.

Berlin er en billig og livlig storbyferie verdt å oppleve, så vær forberedt på å oppleve noen av Europas mest spennende attraksjoner under oppholdet i byen.