Storbyferie i Amsterdam

Guide og reisetips for storbyferie i

Amsterdam

Amsterdam er en av Europas mest populære storbyer, og det er ikke uten grunn. Byen er kjent for sine kanaler, sitt pulserende natteliv, sine museer, sine vakre parker og ikke minst for sin livlige atmosfære. Som turist i Amsterdam kan du forvente å oppleve en unik blanding av historie, kultur, shopping og underholdning.
Av Bjarte Nordli
Oppdatert: 6. desember 2023

Amsterdam er en by som har et relativt lavt prisnivå sammenlignet med mange andre storbyer i Europa, noe som gjør den til et godt valg for de som ønsker å reise på en billig storbyferie. Det finnes mange måter å spare penger på, fra overnatting til mat og underholdning. Prisnivået i byen varierer imidlertid avhengig av årstiden. Høysesongene er sommermånedene, juleferien og påsken, så det lønner seg å planlegge turen sin når det er lavsesong for å få mest mulig for pengene.

Med sin livlige atmosfære, sine mange severdigheter og sitt rimelige prisnivå, er Amsterdam en storbyferie som vil være uforglemmelig for alle som besøker den.

Severdigheter og attraksjoner i Amsterdam

Amsterdam er en by med mange forskjellige aktiviteter og severdigheter for turister å velge mellom. Her er en liste over de 10 viktigste og mest populære attraksjonene i byen:

Rijksmuseum

Rijksmuseum i Amsterdam, et av de mest fremtredende nasjonalmuseene i Nederland, er kjent for sin rike samling av kunst og historiske gjenstander. Dette imponerende museet, som ligger ved Museumplein, huser en omfattende samling som spenner fra middelalderkunst til 20. århundres verk. Det er særlig kjent for sin samling av nederlandske mesterverk fra Gullalderen, inkludert Rembrandts berømte «Nattevakten» og verk av Vermeer.

Fasaden til Rijksmuseum, Amsterdam
Fasaden til Rijksmuseum

Rijksmuseums arkitektur er i seg selv en attraksjon, med en praktfull fasade og en rik dekorert interiør. Museet tilbyr en dypdykk i nederlandske kulturelle og kunstneriske skatter, noe som gjør det til en uvurderlig opplevelse for kunstelskere og historieentusiaster.

Museet er åpent daglig fra 09.00-17.00. Det koster €22.50 for voksne, og gratis for barn opp 18 år. Besøks museets hjemmeside for å se hvilke spesielle utstillinger som er akkurat nå.

Anne Frank-huset

Anne Frank-huset i Amsterdam er et dypt rørende og historisk viktig sted. Dette museet, lokalisert i huset der Anne Frank og hennes familie gjemte seg under andre verdenskrig, gir besøkende et intimt innblikk i den unge jødiske jentens liv og skjebne. Her skrev Anne sin berømte dagbok, et kraftfullt vitnesbyrd om krigens grusomheter.

Statue av Anne Frank, Amsterdam
Statue av Anne Frank

Museet gir et detaljert og emosjonelt innblikk i hennes historie gjennom bevarte deler av skjulestedet og ulike utstillinger. Anne Frank Huset er ikke bare et minnesmerke over Anne og millioner av andre ofre for Holocaust, men også et symbol på håp, motstand og menneskehetens evne til å overleve i mørke tider.

Det er åpent daglig fra 09.00-22.00, og billett koster $16 for voksne og €1 / €7 for barn og ungdom. Det kan være lurt å sjekke unntak fra åpningstiden for å være sikker på at det er åpent når dere skal dit.

Vondelpark

Vondelpark, Amsterdams største og mest populære park, er et yndet sted for både lokalbefolkningen og turister. Denne frodige oasen av grønt strekker seg over 47 hektar og tilbyr en rekke rekreasjonsmuligheter, fra jogging og sykling til piknik og avslapning. Parken er kjent for sin vakre landskapsdesign, inkludert svingete stier, pittoreske dammer og variert plante- og dyreliv.

Vondelpark i Amsterdam
Fra Vondelpark

I tillegg til naturskjønnheten, huser Vondelpark en rekke kafeer og en utendørs teaterscene som arrangerer gratis forestillinger om sommeren. Med sin avslappende atmosfære og rike kulturelle tilbud, er Vondelpark et ideelt sted for å unnslippe byens travle tempo.

Dam-plassen

Dam-plassen i hjertet av Amsterdam er et av de mest kjente og historisk betydningsfulle områdene i byen. Denne livlige plassen er omringet av imponerende bygninger, inkludert det majestetiske Kongelige Palass og den gotiske Nieuwe Kerk.

Dam-plassen i Amsterdam
Dam-plassen i Amsterdam

Plassen fungerer som et sentralt møtested for både lokalbefolkningen og turister, og er ofte åstedet for ulike arrangementer, markeder og offentlige samlinger. Dam-plassen representerer et krysningspunkt for Amsterdams rike historie og moderne kultur, og tilbyr en unik blanding av historisk arkitektur og pulserende byliv.

Jordaan-området

Jordaan-området i Amsterdam var en gang et arbeiderklassestrøk. Det er nå en av de mest sjarmerende og populære delene av byen. Kjent for sine trange, svingete gater og pittoreske kanaler, oser området av historisk sjarm. Jordaan er fylt med uavhengige butikker, kunstgallerier, sjarmerende kafeer, og koselige restauranter, noe som gir området en unik og bohemsk atmosfære.

Det er også kjent for sine tradisjonelle Amsterdamse hus og grønne gårdsplasser, ofte gjemt bak beskjedne fasader. Jordaan er et perfekt sted å utforske til fots, og tilbyr en autentisk opplevelse av byens lokale kultur og kunstnersamfunn.

Van Gogh-museet

Van Gogh-museet i Amsterdam er en av de mest besøkte kunstinstitusjonene i Nederland, dedikert til livet og verket til den berømte nederlandske maleren Vincent van Gogh. Museet, som huser den største samlingen av Van Goghs malerier og tegninger i verden, gir en dyp innsikt i kunstnerens kreative prosess og psykologiske reise.

Van Gogh-museet
Foto: Viktoriia Ablohina / Shutterstock.com

Besøkende kan beundre over 200 malerier, inkludert berømte verk som «Solsikker» og «Stjernenatt over Rhône», samt hundrevis av tegninger og brev. Museet tilbyr også utstillinger om Van Goghs innflytelse på andre kunstnere, og gir dermed en rik og omfattende forståelse av hans bidrag til kunsthistorien.

Museet er normalt åpent fra 09.00-18.00, men har litt forskjellige åpningstider gjennom året. Billetter koster €20 (€22 fra 2024) for voksne, barn under 18 har gratis inngang.

Bloemenmarkt

Bloemenmarkt i Amsterdam er kjent som verdens eneste flytende blomstermarked. Det er et fargerikt og duftende landemerke i byen. Markedet, som ligger på Singelkanalen, består av en rekke husbåter som er omgjort til boder hvor et bredt utvalg av blomster selges. Besøkende kan finne alt fra tradisjonelle nederlandske tulipanløker til eksotiske orkideer og suvenirer.

Bloemenmarkt er ikke bare populært blant turister, men også en favoritt blant lokalbefolkningen, og tilbyr en unik shoppingopplevelse som fanger essensen av Nederland som «blomsternasjonen». Med sin maleriske beliggenhet og levende atmosfære, er Bloemenmarkt et must-besøk for de som elsker blomster og natur.

Det er åpent 09.00-17.30 alle dager bortsett fra søndag hvor det åpner 11.30.

Koninklijk Paleis

Koninklijk Paleis (det kongelige palass) i Amsterdam ligger ved på Dam-plassen, og er et av de tre offisielle palassene til den nederlandske monarken. Opprinnelig bygget som et rådhus i det 17. århundre, ble det omgjort til et palass av kong Louis Napoleon i begynnelsen av 1800-tallet.

Koninklijk Paleis
Tulipaner utenfor det kongelige palass

Palasset imponerer med sin klassiske arkitektur og rikt utsmykkede interiør, som vitner om byens velstand og kunstneriske finesse under Gullalderen. Selv om palasset fortsatt brukes av kongehuset for offisielle anledninger, er det også åpent for publikum, og gir besøkende en sjelden mulighet til å utforske en viktig del av Nederlands kulturelle og historiske arv.

Inngang er normalt åpen fra 10.00-18.00, men det er lurt å sjekke nettsiden for å se om det skjer noe spesielt. Det er stengt i perioder med kongelig besøk. Inngang koster €12.50 for voksne, barn under 18 får gratis inngang.

Heineken Experience

Heineken Experience i Amsterdam er en interaktiv opplevelse lokalisert i det opprinnelige Heineken-bryggeriet, som ble bygget i 1867 og fungerte som selskapets primære bryggeri frem til 1988. Denne attraksjonen gir besøkende et fascinerende innblikk i historien og bryggeprosessen til en av verdens mest kjente ølmerker.

Heineken Experience
Fra Heineken Experience Museum. Foto: Pe3k / Shutterstock.com

Her kan besøkende lære om Heinekens historie, utforske de gamle bryggeanleggene, og selvfølgelig smake på ølet. Heineken Experience kombinerer interaktive utstillinger, historiske artefakter og moderne multimediaopplevelser, og tilbyr dermed en engasjerende og informativ tur for ølentusiaster og historieinteresserte.

Standardpakken med omvisning i bryggeriet koster €23, og inkluderer to øl i baren. Det er 18-årsgrense på pakkene som tilbys her.

Fly til Amsterdam

Det er enkelt å fly til Amsterdam fra Norge, med mange direktefly til byens hovedflyplass, Schiphol Airport. Det finnes flere flyselskaper som tilbyr direkteflyvninger fra Norske byer til Amsterdam, slik som SAS og KLM. Prisene på flyreisen vil variere avhengig av hvilken måned du reiser, hvor langt i forveien du bestiller billetter, og hvilket flyselskap du velger. Det er ofte billigere å bestille billetter i god tid før avreise.

Schiphol-flyplassen
Schiphol-flyplassen – Foto: Veniamin Kraskov / Shutterstock.com

Schiphol Airport ligger kun 15 minutter med tog fra sentrum av Amsterdam, så det er enkelt å komme seg til og fra flyplassen. Du kan også velge å ta en taxi, men dette vil være dyrere enn å ta toget. Det er også mulig å leie en bil på flyplassen, men dette er ikke nødvendig for de fleste turister, siden Amsterdam har et godt utviklet kollektivtransportsystem.

Overnatting i Amsterdam

Amsterdam har mange forskjellige bydeler med ulike atmosfærer, så det er viktig å velge den bydelen som passer best for dine behov og interesser. Sentrum av Amsterdam, med sine kanaler og sitt pulserende natteliv, er en populær bydel for overnatting, men dette kan også være en dyrere løsning. De mer stille bydelene som Jordaan og De Pijp har også et bredt utvalg av overnattingsmuligheter, og de tilbyr en mer rolig atmosfære samtidig som de ligger innenfor en kort avstand til sentrum.

Westerker-kirken i Amsterdam
Westerker-kirken i Amsterdam

Prisnivået for overnatting i Amsterdam varierer avhengig av hvor du bor, hvilken type overnatting du velger, og når på året du besøker byen. Hoteller, hosteller og ferieleiligheter er alle tilgjengelige, og det er også mulig å bo på en tradisjonell nederlandsk houseboat. De fleste overnattingsmulighetene i Amsterdam har moderne fasiliteter og tilbyr en god standard.

Det er viktig å planlegge overnattingen din i god tid, spesielt hvis du besøker byen i høysesongen. Booking av overnatting i Amsterdam kan være billigere hvis du bestiller i god tid før avreise, og det er også mulig å finne gode tilbud på internett. Uansett hvilken type overnatting du velger, vil du sannsynligvis kunne finne noe som passer dine behov og budsjett.

Reise rundt i Amsterdam

Amsterdam har et velutviklet kollektivtransportsystem, inkludert trikker, busser og tog, så det er enkelt å komme seg rundt i byen. Det er også en stor by for sykling, med mange sykkelstier og sykkelleiebedrifter.

Kollektivtransport i Amsterdam er rimelig, og det er også mulig å kjøpe dagspass eller ukespass for å spare penger på transport. Taxitjenester er også tilgjengelige, men de kan være dyrere enn kollektivtransport. Leiebil er ikke nødvendig for de fleste turister, siden det er enkelt å komme seg rundt i byen på annen måte.

Det er viktig å merke seg at parkering i sentrum av Amsterdam kan være utfordrende og dyre, så det er best å velge et annet alternativ for å komme seg rundt i byen. Det er også viktig å være oppmerksom på at sykling i Amsterdam kan være utfordrende, spesielt når det gjelder trafikk og mange syklister på veiene.

Restauranter i Amsterdam

Amsterdam har et bredt utvalg av restauranter som tilbyr mye ulik typer mat, fra tradisjonell nederlandsk mat til internasjonale retter. De fleste restauranter i Amsterdam ligger i sentrum av byen, og spesielt i områdene rundt Leidseplein og Rembrandtplein.

Amsterdam er spesielt kjent for sine pølser, og du vil sannsynligvis ha muligheten til å prøve en av de lokale spesialitetene, som raw herring eller Bitterballen. Amsterdam har også mange kafeer og bakerier som tilbyr tradisjonelle nederlandske kaker og desserter, slik som Stroopwafels og Poffertjes.

Prisnivået for mat i Amsterdam varierer avhengig av hvor du spiser og hvilken type mat du bestiller, men du vil sannsynligvis finne at det er mulig å spise god mat til rimelige priser. Det er også mange gode takeaway-alternativer tilgjengelige, slik at du kan spise på farten.

Shopping i Amsterdam

Amsterdam tilbyr gode shoppingmuligheter, fra store kjøpesentre til mindre, sjarmerende butikker og markeder. De mest populære shoppingområdene i Amsterdam inkluderer Kalverstraat og Nieuwendijk, som begge har et bredt utvalg av butikker og kjeder.

Amsterdam har også flere markeder, inkludert Albert Cuyp Marked og Bloemenmarkt, som er kjent for sine blomster og souvenirer. De lokale markedene tilbyr også en rekke andre varer, inkludert mat, klær, smykker og antikviteter.

Når det gjelder shopping i Amsterdam, er det viktig å merke seg at prisnivået kan variere avhengig av hvor du handler. Du vil sannsynligvis finne at det er mulig å gjøre rimelige kjøp i byens markeder, mens de mer high-end butikkene og kjøpesentrene vil ha høyere priser.

Utelivet i Amsterdam

Amsterdam har et pulserende natteliv, med mange forskjellige steder å gå ut og feste, avhengig av dine preferanser. De mest populære områdene for uteliv i Amsterdam inkluderer Leidseplein og Rembrandtplein, som har mange klubber, barer og pubber.

For de som ønsker en mer rolig kveld, er det mange koselige pubber og barer å velge mellom, inkludert de tradisjonelle «brown cafes». De fleste steder som serverer alkohol i Amsterdam har en aldersgrense på 18 år, men det er også mange steder som har en aldersgrense på 21 år eller mer.

Når det gjelder uteliv i Amsterdam, er det viktig å merke seg at prisnivået for alkohol og drikkevarer kan variere avhengig av hvor du går ut. Du vil sannsynligvis finne at det er mulig å ha en kostnadseffektiv kveld ut, men det er også mulig å bruke mye penger på uteliv.

Historien til Amsterdam

Amsterdam har en lang og rik historie, som strekker seg tilbake til det 13. århundre. Byen var en viktig havneby under Nederlands «gullalder» på 1600-tallet, og var sentrum for handel og sjøfart.

Amsterdam har også en rik kulturarv, med mange museer, gallerier og kunstverk som speiler denne historien. Noen av de mest berømte museene i Amsterdam inkluderer Rijksmuseum, Van Gogh Museum og Stedelijk Museum.

I tillegg til museene har Amsterdam også mange vakre parker og hager, inkludert Vondelpark og Hortus Botanicus. Byen har også mange vakre kanaler, med vakre broer og hus langs bredden, som gir et unikt innblikk i byens historie og kultur.

Vær og klima i Amsterdam

Amsterdam har et maritimt klima, med milde vintre og kjøligere somre. Gjennomsnittstemperaturene i januar ligger på omkring 5 grader Celsius, mens gjennomsnittstemperaturene i juli ligger på omkring 17 grader Celsius.

Byen har også en tendens til å få en del regn gjennom året, så det er viktig å pakke litt regntøy og paraplyer hvis du planlegger en tur til Amsterdam. Vinden kan også være kraftig i byen, så det er viktig å være forberedt på dette når du pakker.

Alt i alt er Amsterdam et sted med et mildt klima, med en rekke forskjellige værforhold gjennom året. Du vil sannsynligvis oppleve en kombinasjon av sol, regn og vind når du besøker byen, så det er viktig å være forberedt på dette.

Sikkerheten i Amsterdam

Amsterdam regnes som en sikker by å besøke, men som i alle storbyer er det viktig å være oppmerksom på sikkerheten din og følge noen enkle sikkerhetstips. Du bør for eksempel aldri la verdisaker som pass, telefon eller penger ligge usikret, og du bør være oppmerksom på pickpockets i overfylte områder.

Det er også viktig å merke seg at Amsterdam har en høyere kriminalitetsrate enn mange andre europeiske byer, så det er viktig å være forsiktig når du beveger deg rundt i byen om natten. Du bør unngå å gå alene i mørke og farlige områder, og du bør alltid være oppmerksom på omgivelsene dine.

Klar for weekendtur til Amsterdam?

Amsterdam er en fantastisk by med mye å tilby turister. Ved å planlegge reisen din på forhånd, velge en god overnatting, reise rundt med kollektivtransport og spise på rimelige restauranter, kan du få mest mulig ut av turen din uten å bruke for mye penger.

I løpet av turen din vil du ha muligheten til å besøke mange forskjellige museer, severdigheter og attraksjoner, samt nyte den livlige atmosfæren i byen. Du vil også kunne oppleve den nederlandske kulturen og historien gjennom besøk til steder som Rijksmuseum og Anne Frank Hus. Amsterdam er en billig storbyferie-destinasjon med mye å tilby, og ved å følge disse tipsene vil du kunne få mest mulig ut av turen din til byen.