10 tips for en vellykket billig storbyferie

Av Bjarte Nordli
Oppdatert: 20. september 2023

En storbyferie er en flott mulighet til å oppleve nye kulturer, besøke berømte landemerker og smake på lokal mat og drikke. Men hvis du ønsker å reise på budsjett, kan du lure på om det er mulig å få en rimelig ferie i en av Europas mange byer. Det korte svaret er ja, det er absolutt mulig! Det krever litt planlegging og noen smarte triks, men det er fullt mulig å oppleve en spennende og minneverdig storbyferie uten å blakke deg helt.

Her er våre 10 beste tips for en vellykket og billig storbyferie:

1. Velg riktig tidspunkt for reisen

Når du planlegger en storbyferie på budsjett, er det viktig å tenke nøye gjennom når du vil reise. Prisene på flyreiser, hotell og attraksjoner varierer avhengig av tidspunktet på året. Som en generell regel vil priser på reise og overnatting være høyere i høysesongen og lavere i lavsesongen. Hvis du har muligheten til å reise utenfor høysesongen, vil du kunne finne mye bedre priser og tilbud på både reise og overnatting. Du kan også undersøke flere forskjellige flyselskaper og hotellnettsteder for å finne de beste tilbudene.

2. Finn rimelig overnatting

Et stort utgiftspost på enhver ferie er overnatting. Men heldigvis finnes det mange alternativer for billig overnatting som kan gi deg en behagelig natts søvn uten å tømme lommeboken din. Du kan for eksempel bo litt utenfor sentrum, i et mindre hotell eller et hostell, eller til og med leie en leilighet eller et rom fra en lokal vert gjennom nettsteder som Airbnb. På den måten kan du spare penger uten å gå på akkord med komforten.

3. Gå, sykle eller bruk offentlig transport

Mange storbyer har god kollektivtransport som er billig og effektiv. Hvis du vil spare penger og se mer av byen, kan du også vurdere å gå eller sykle. Mange byer har også bysykkelordninger som er en rimelig og miljøvennlig måte å komme seg rundt på. Ved å bruke kollektivtransport eller gå/sykle kan du ikke bare spare penger, men også oppleve byen på en helt annen måte.

4. Spis på lokale spisesteder

Maten på turistrestauranter kan være dyr, og ofte er kvaliteten ikke like bra som på mindre kjente spisesteder. Så hvis du vil ha autentisk mat til en rimelig pris, kan du sjekke ut lokale spisesteder eller gatekjøkken i stedet. Det finnes også mange gatematscener
og matmarkeder i storbyer som er et flott sted å smake på lokale delikatesser. Hvis du vil prøve flere forskjellige retter, kan du også vurdere å bestille tapas eller småretter på flere restauranter i stedet for en stor hovedrett.

5. Unngå turistfellene

Turistattraksjoner og suvenirbutikker kan være dyre og overfylte. Sjekk ut mindre kjente attraksjoner og områder for å oppleve mer autentiske deler av byen. Du kan også sjekke ut lokale markedsplasser for å få tak i rimelige suvenirer. Mange store byer har også gratis arrangementer og festivaler som kan gi deg en ekte opplevelse av byen uten å måtte betale for å bli med.

6. Sjekk ut gratis aktiviteter

Mange storbyer tilbyr gratis aktiviteter og turer, og noen av dem er faktisk bedre enn de betalte alternativene. Sjekk ut nettsidene til turistkontoret eller ta kontakt med lokalbefolkningen for å få tips om hva som er tilgjengelig. Du kan også gå på egenhånd og oppleve byen på en helt annen måte enn hvis du følger en organisert tur.

7. Kjøp billetter på forhånd

Hvis du planlegger å besøke populære turistattraksjoner, kan du spare tid og penger ved å kjøpe billetter på forhånd. Dette kan også hjelpe deg med å unngå lange køer og gi deg mer tid til å utforske byen. Du kan også sjekke om det finnes ulike billettalternativer som gir deg rabatt på flere attraksjoner samtidig.

8. Bruk rabattkort og -kuponger

Mange byer har rabattkort og -kuponger som gir deg rabatter på transport, attraksjoner og restauranter. Sjekk ut nettsidene til turistkontoret eller spør på hotellet ditt for å finne ut hva som tilbys. Du kan også finne mange rabattkoder og kuponger online.

9. Pakk smart

Når du skal på storbyferie, er det viktig å pakke lett og smart. Pakk kun det du trenger, og unngå å ta med deg for mye bagasje. Hvis du vil shoppe på ferien, kan du også vurdere å kjøpe en ekstra bagasje eller koffert og sende den hjem i posten i stedet for å ta den med på flyet.

10. Vær fleksibel

Noen ganger kan uforutsette ting skje på reisen, som forsinkelser eller endringer i planene. Vær fleksibel og prøv å se det positive i situasjonen. Du kan oppleve noe nytt og spennende når du går utenfor komfortsonen din.


En billig storbyferie kan være like spennende og minnerik som en dyrere reise. Ved å følge disse tipsene kan du oppleve mer av byen, spare penger og ha en fantastisk tur. Men husk også på at en budsjettreise ikke betyr at du må ofre komforten og sikkerheten. Alltid sjekk områdene du planlegger å besøke og velg trygge områder å bo og gå rundt i. Husk også å ta med deg reiseforsikring og passet ditt.

Til slutt, det viktigste er å ha det gøy og nyte tiden din i byen! Ikke la bekymringer om budsjettet ødelegge ferien din. Med litt planlegging og noen smarte triks kan du nyte en storbyferie på budsjett og oppleve alle de fantastiske opplevelsene som byen har å tilby.

Vi håper at disse tipsene hjelper deg med å planlegge din neste storbyferie på budsjett. God reise!