Londons offentlige transportnettverk, drevet av Transport for London (TfL), er et av verdens mest omfattende systemer. For de fleste reisende er dette den mest effektive måten å komme seg rundt i byen på. TfL-nettverket inkluderer T-bane (Tube), busser, trikk (trams), og tog.
Londons ikoniske Underground, kjent som «the Tube», er ryggmargen i byens transportnettverk med 11 linjer som krysser byen. T-banen er den raskeste måten å reise rundt i sentrale London, med stasjoner som gir enkel tilgang til de fleste turistattraksjoner.
Linjer og dekningsområde: De 11 linjene er fargekodet på kartet, og inkluderer populære linjer som Central (rød), Piccadilly (mørkeblå), Victoria (lyseblå) og Northern (svart). T-banen dekker hele sentrale London og strekker seg langt ut i forstedene, inndelt i 9 soner, der sone 1-2 dekker de fleste turistområdene.
Åpningstider: T-banen opererer generelt fra rundt 05:00 til midnatt på hverdager, med kortere driftstider på søndager. Night Tube-tjenesten på fredager og lørdager tilbyr 24-timers drift på utvalgte linjer (Piccadilly, Victoria, Central, Jubilee og Northern).
Priser og betaling: Prisene varierer basert på sonene du reiser gjennom. For reiser innen sone 1 koster en enkeltbillett ca. £5.80 med Oyster/kontaktløst kort, mens en kontant enkeltbillett koster £7.00. Å bruke et kontaktløst bankkort eller en mobil betalingsløsning er alltid billigere enn å kjøpe papirbilletter, og drar fordel av daglige og ukentlige pristak.
Frekvens: T-banetogene går svært hyppig, vanligvis hvert 3-5 minutt i rushtiden og hvert 5-10 minutt utenom rushtid. I helgene og sent på kvelden går togene mindre hyppig, typisk hvert 8-10 minutt.
Tips: T-banen kan bli svært overfylt i rushtiden (ca. 07:30-09:30 og 16:30-18:30), så unngå disse tidene hvis mulig, spesielt hvis du har bagasje. Last ned TfL-appen eller bruk Citymapper for live-oppdateringer om forsinkelser eller stenginger.
Londons røde dobbeltdekkere er et ikonisk symbol på byen og tilbyr en omfattende måte å reise på, med fordelene av å kunne se byens severdigheter underveis.
Ruter og dekningsområde: Bussnettverket i London er enormt med over 700 ruter som dekker hele byen. De gir ofte bedre dekning i områder utenfor sentrum hvor T-banetettheten er lavere.
Åpningstider: Mange bussruter opererer 24 timer i døgnet, med dagbusser som vanligvis går fra ca. 05:00 til midnatt, og nattbusser (merket med en N foran rutenummeret) som opererer gjennom natten.
Priser og betaling: London-busser har en flat pris på £1.75 per reise, uavhengig av hvor langt du reiser. Du kan gjøre ubegrensede bussreiser innen én time for samme pris. Betaling godtas kun med Oyster-kort eller kontaktløse kort/enheter – kontanter aksepteres ikke på Londons busser.
Frekvens: Bussfrekvensen varierer etter rute og tid på døgnet, men de fleste sentrale ruter går hvert 5-10 minutt på dagtid og hvert 15-20 minutt på kvelder og søndager.
Tips: Sett deg øverst i en dobbeltdekker for den beste utsikten. For å be om stopp, trykk på de røde «stopp»-knappene på forhånd. Selv om bussene kan være et morsomt og scenisk alternativ, kan de være uforutsigbare tidsmessig på grunn av trafikk.
Elizabeth Line (tidligere kjent som Crossrail) er Londons nyeste jernbaneaddisjon, som åpnet i 2022 og gir rask forbindelse gjennom sentrum.
Ruter og dekningsområde: Elizabeth Line går øst-vest gjennom London, og forbinder Reading og Heathrow i vest med Abbey Wood og Shenfield i øst. I sentrale London stopper den ved viktige stasjoner som Paddington, Bond Street, Tottenham Court Road, Farringdon og Liverpool Street.
Åpningstider: Togene opererer vanligvis fra rundt 05:30 til midnatt.
Priser og betaling: Prisene følger TfLs standard sonesystem, med kontaktløs/Oyster-betaling. En enkeltreise til sone 1 koster omtrent £2.70.
Frekvens: Togene går hvert 5-10 minutt i sentrale London, med mindre hyppig service i de ytre delene av nettverket.
Tips: Elizabeth Line er et utmerket alternativ for å krysse byen raskt, med moderne tog som har klimaanlegg og god plass. Den gir også en praktisk forbindelse til Heathrow flyplass.
DLR er et automatisert, førerløst lettvektstog som primært betjener Docklands-området øst for sentrum.
Ruter og dekningsområde: DLR forbinder City of London og Canary Wharf med områder i øst, inkludert London City flyplass, Greenwich, og Stratford.
Åpningstider: DLR opererer fra ca. 05:30 til midnatt, med noen variasjoner i helgene.
Priser og betaling: Prisene følger TfLs standard sonesystem, med kontaktløs/Oyster-betaling. De fleste reiser koster £1-£4 avhengig av sonene.
Frekvens: Togene går vanligvis hvert 3-7 minutt i rushtiden og hvert 5-10 minutt utenom rushtid.
Tips: Sitt foran i toget for den beste utsikten, siden det ikke er noen fører. DLR er spesielt nyttig for å besøke attraksjoner som O2 Arena, ExCeL utstillingssenter og Greenwich.
London har et begrenset trikkenett som hovedsakelig betjener sør-London, spesielt områdene Croydon, Wimbledon, Beckenham og Elmers End.
Ruter og dekningsområde: Trikkenettverket er sentrert rundt Croydon og søndre London, med forbindelser til National Rail-stasjoner som East Croydon og Wimbledon.
Åpningstider: Trikkene opererer fra ca. 05:00 til midnatt.
Priser og betaling: Som med busser, har trikkene en flat pris på £1.75 per reise, med betalinger som kun aksepteres via Oyster eller kontaktløse kort.
Frekvens: Trikkene går vanligvis hvert 5-10 minutt i rushtiden.
Tips: Trikkene er mindre relevante for de fleste turister med mindre du bor i sør-London eller besøker spesifikke attraksjoner i dette området.
Oyster-kort: Dette er et gjenbrukbart, opplastbart smartkort som kan brukes på tvers av TfL-nettverket. Du betaler et depositum på £7 (refunderbart) og laster deretter kortet med penger. Oyster-priser er betydelig lavere enn kontantbilletter.
Kontaktløs betaling: Hvis du har et bankkort eller en mobil betalingsløsning med kontaktløs funksjonalitet, kan du bruke dette direkte på leserne ved portene eller om bord på busser/trikker. Dette gir samme lave priser som Oyster og er ofte det enkleste alternativet for turister.
Daglig og ukentlig pristak: Både Oyster og kontaktløs betaling har automatiske daglige og ukentlige pristak, noe som betyr at når du når et visst utgiftsnivå, blir alle ytterligere reiser den dagen eller uken gratis. For eksempel er det daglige pristaket for reiser i sone 1-2 rundt £7.70.
Visitor Oyster-kort: Dette er en spesialversjon av Oyster-kortet markedsført til turister. Det er i hovedsak det samme som et standard Oyster-kort, men kommer med noen rabatter på attraksjoner. Det kan bestilles på forhånd og leveres til din hjemmeadresse før reisen.
Travelcards: Disse gir ubegrenset reise innen spesifiserte soner for en angitt periode (1 dag, 7 dager, 1 måned). De kan være økonomiske hvis du planlegger å gjøre mange reiser per dag, men kontaktløs betaling med automatiske pristak er ofte like gunstig og mer fleksibelt.
London er berømt for sine ikoniske svarte drosjer (black cabs), men det finnes også andre alternativer for de som foretrekker dør-til-dør transport.
De tradisjonelle svarte drosjene er en institusjon i London, og sjåførene må bestå den berømte «The Knowledge»-testen, som krever at de memorerer tusenvis av Londons gater og ruter.
Tilgjengelighet: Black cabs kan praies på gaten når «For Hire»-lyset er på, eller finnes på designerte drosjeholdeplasser spredt rundt i byen. De kan også bestilles via telefon eller mobil-apper som Gett eller FreeNow.
Pris: Black cabs er det dyreste transportalternativet i London. Taksten starter på rundt £3.80, med ytterligere kostnader basert på avstand og tid. En gjennomsnittlig reise på 2-3 miles (3-5 km) i sentrum kan koste £15-£25. Det er tillegg for nattreiser, helger og helligdager.
Fordeler: Black cabs er pålitelige, regulerte og sjåførene har utmerket lokalkunnskap. Kjøretøyene er romslige, kan ta opptil 5 passasjerer og er fullt tilgjengelige for rullestolbrukere.
Tips: Hvis du trenger en svart drosje i rushtiden eller sent på kvelden (spesielt i helgene), kan det være en fordel å gå til et hotell eller en jernbanestasjon der de ofte står i kø. Ha kontaktløs betaling klar, da de fleste drosjer nå aksepterer kort.
Minicabs: Disse er private leiebiler som må forhåndsbestilles gjennom et lisensiert kontor eller en app – de kan ikke praies på gaten.
App-baserte tjenester: Uber er den største aktøren i London, med en stor flåte av kjøretøy tilgjengelig via deres app. Andre tjenester inkluderer Bolt og Ola.
Priser: App-baserte tjenester er vanligvis billigere enn svarte drosjer. For eksempel kan en reise som ville kostet £20 med en svart drosje, koste rundt £12-£15 med Uber. Prisene kan imidlertid øke betydelig under høy etterspørsel («surge pricing»).
Tilgjengelighet: Ventetiden for app-baserte tjenester varierer fra 2-10 minutter i sentrale områder, avhengig av tid på døgnet og etterspørsel. Biler er generelt lett tilgjengelige i sentrum, men kan være vanskeligere å finne i ytre områder.
Tips for korteste ventetid:
Til tross for sin størrelse er sentrale London overraskende fotgjengervennlig, og mange attraksjoner ligger innen gangavstand fra hverandre. Sykling blir også stadig mer populært med utvidede sykkelstier og utleieordninger.
London er en fantastisk by å utforske til fots, med mange skjulte skatter som bare kan oppdages når du vandrer gjennom byens mange nabolag.
Gangavstander: Mange av Londons topp severdigheter ligger overraskende nær hverandre. For eksempel er gangavstanden mellom Trafalgar Square og Buckingham Palace bare rundt 15 minutter, mens Big Ben, Westminster Abbey og London Eye alle ligger innen en 10-minutters spasertur fra hverandre.
Fotgjengerruter: Thames Path er en vakker rute langs elven som forbinder mange berømte attraksjoner. Andre fotgjengerruter inkluderer The Diana Princess of Wales Memorial Walk i Hyde Park og Queen’s Walk på Southbank.
Fotgjengervennlighet: Sentrale områder har brede fortau og gågater, men vær forsiktig med trafikken som kjører på venstre side. Fotgjengerfelt er godt merket, og «look right/look left»-påminnelser er ofte malt på veien ved overganger.
Tips: Last ned City Mapper-appen eller TfL Go for detaljerte gangveibeskrivelser og beregninger av gangtid. Bruk Google Maps’ «Street View» på forhånd for å gjøre deg kjent med områder.
London har gjort betydelige investeringer i sykkelvennlig infrastruktur de siste årene, med dedikerte sykkelbaner og populære utleieordninger.
Santander Cycles (ofte kalt «Boris Bikes»): Dette er Londons offisielle bysykkelprogram, med over 750 dokkingstasjoner og 12,000 sykler fordelt rundt i sentrale London.
Andre sykkelutleietjenester:
Sykkelsikkerhet:
Tips for besøkende syklister:
Londons hop-on/hop-off sightseeing-busser er en populær måte for turister å se byens høydepunkter samtidig som de lærer om dens historie og kultur.
Det er flere selskaper som tilbyr sightseeing-bussturer i London. De største er:
Original Tour (gule busser):
Big Bus Tours (røde busser):
Golden Tours:
De fleste sightseeing-turer inkluderer stopp ved:
Sightseeing-busser tilbyr en utmerket oversikt over London på din første dag, og hjelper deg å orientere deg og bestemme hvilke steder du vil bruke mer tid på senere i besøket ditt.
London tilbyr et imponerende utvalg av transportalternativer som passer enhver preferanse, budsjett og situasjon. For å få mest mulig ut av ditt besøk, er det lurt å bruke en kombinasjon av disse transportmidlene:
Med et kontaktløst bankkort eller et Oyster-kort i lommen og en god reiseapp på telefonen, vil du kunne reise rundt i London med selvtillit og effektivitet som en lokal. God tur!
Innhold